Van slavink naar slavisjes

0

Mijn jeugd bracht ik door op een pluimveebedrijf. Mijn moeder was zeer creatief met kalkoen. Mager en smakelijk vlees. Ander vlees kwam slechts bij hoge uitzondering van de slager.

Ik heb zoete herinneringen aan die enkele keren dat we slavinken aten. Dat vond ik toch wonderbaarlijk en heerlijk, zo’n vette gehaktbal in een knapperig korstje ontbijtspek gerold.

Behalve kalkoen aten we vaak vis. De generatie voor mijn vader beviste nog het IJsselmeer totdat de afsluitdijk er was. Als kind ging ik met mijn vader op zaterdagochtend naar de markt schar of schol kopen. Of geep, met van die spannende groene graten erin, of rode poontjes. Mijn vader was van het vis bakken.

Schol is een vis die ik nog steeds met gerust hart eet. Scholfilet met MSC-keurmerk is diepgevroren te koop. Gebakken is dat lekker, maar een slavinkje van scholfilet, een slavisje, is echt een bijzondere traktatie. Niet moeilijk, maar wel succes verzekerd. Heerlijk met geroerbakte spinazie.

Recept is voor 2 personen. Je kunt het makkelijk uitbreiden naar meer, als je koekenpan groot genoeg is.

Wat heb je nodig?

  • keukenspul: snijplank en mes, koekenpan/hapjespan met glazen deksel, wok
  • ingrediënten voor de slavisjes:
  • 4 scholfiletjes, ontdooid
  • 100 gram (8 plakken) rauwe ham (vleeswaar)
  • ½ puntpaprika, in lange repen gesneden
  • 1 worteltje, in dunne sliertjes (julienne) gesneden
  • de blaadjes van een paar takjes koriander of peterselie, peper uit de molen
  • bakspray of kokosolie om de koekenpan in te vetten
  • Ingrediënten voor de geroerbakte spinazie:
  • 1 zak verse spinazie (ca. 400 gram), gewassen en uitgelekt
  • teentje knoflook, fijngehakt
  • ½ bakje kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 theelepel komijnzaad
  • olijfolie, zout, scheut (soja)room of lepel crème fraîche

Aan de slag!

Begin met de slavisjes:

Spoel de scholfiletjes af en maak ze droog met keukenpapier. Leg ze met het vel naar beneden op de snijplank.

Verdeel de paprikareepjes en wortelsliertjes over de vis, zoals je met sushi doet. De paprika mag uitsteken. Groene tuinkruiden erop en flink wat peper uit de molen.

Rol de filetjes op en wikkel vervolgens elk rolletje in twee plakken rauwe ham zodat de hele vis bedekt is. Ook nu mag de paprika nog uitsteken.

Verhit de koekenpan en vet deze in. Doe de filetjes in de pan en sluit het deksel. Je merkt dat er al snel vocht uit de vis komt. Zo ontstaat door de stoom in de pan een soort “oventje” waar de vis in gaart. De rauwe ham trekt door de hitte strak om de visrolletjes heen.

Na ca. vijf minuten draai je ze om en nu laat je het deksel eraf om het vocht te laten verdampen en de slavisjes rondom bruin te bakken.

Verhit voor de geroerbakte spinazie olijfolie in de wok, fruit de knoflook en de komijnzaadjes. Als de knoflook begint te kleuren voeg je de halve kerstomaatjes toe. Als dat heet is geworden kan de spinazie erbij. Even roerbakken totdat de spinazie is geslonken. Op het laatst wat zout erbij en scheut (soja)room of lepel crème fraîche.

Serveer de slavisjes op een bedje van spinazie. Eet smakelijk!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply