Salade met gebakken kleur

0

De moestuintjes van de grootgrutter zijn onderhand zo ver dat er mondjesmaat geoogst kan worden. Gisteren hadden we een stuk of tien sperziebonen en de andijvie ziet er veelbelovend uit.

Van de courgetteplanten eten we vooral de bloemen, gefrituurd in een jasje van ei en paneermeel. Daardoor geïnspireerd ging ik aan de slag met aubergines.

Voor deze prachtige maaltijdsalade haalde ik de verse kruiden en de sla uit de tuin, rucola, eikenbladsla, botersla – gewoon de buitenste blaadjes eraf en dan kan het binnenste kropje doorgroeien. Als de slakken eraf blijven.

De aubergineplakken hebben een jasje van amandelmeel. Dat is erg lekker maar als je dat niet in huis hebt of wilt halen kun je ook paneermeel gebruiken. Van die grove Japanse ‘panko’ is ook heel lekker.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: oven, bakplaat, bakpapier, keukenpapier, koekenpan, ondiepe slaschaal

Ingrediënten (voor twee personen):

 • 2-4 stevige verse wortels, in de lengte in vieren gesneden
 • verse tijm en rozemarijn (uit de tuin)
 • scheutje olijfolie
 • 1 aubergine, in plakken van gelijke dikte (ca. 1 – 1,5 cm) gesneden
 • 1 ei, losgeklopt
 • amandelmeel (om te paneren, op een bord)
 • kokosolie of arachideolie (om in te frituren)
 • verse bladsla (uit de tuin of een zakje rucola melange)
 • 2 koppen gekookte quinoa, zilvervliesrijst of andere granen
 • 1 rode puntpaprika in kleine dobbesteentjes gesneden
 • citroensap, honing, verse tijmblaadjes, olijfolie, zwarte peper uit de molen voor de dressing, zout

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Leg de in vieren gesneden wortels op een stuk bakpapier op de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Strooi verse rozemarijn over de wortels. Rooster de wortels in ca. een half uur, keer halverwege de baktijd om. Laat ze buiten de over afkoelen tot lauw.

Kook ondertussen de granen die je wilt gebruiken (quinoa, rijst, wat jij lekker vindt of toevallig al had staan). Meng de granen (niet heet, hoogstens lauw) met de in blokjes gesneden paprika

Zet de koekenpan met een flinke laag olie erin op het vuur en laat dat lekker heet worden maar niet walmen. Haal de plakken aubergine een voor een door het losgeklopte ei en paneer ze vervolgens met amandelmeel en dan meteen door in de pan. Leg er zoveel in de hete olie als er naast elkaar passen. Keer om zodat de andere kant ook bruin kan worden en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Maak een fris-zure dressing van de rest van de ingrediënten.

Bouw de salade op in een grote ondiepe schaal. Begin met een bedje van gemengde sla. In het midden een bergje van de quinoa of rijst met de paprika. Daarop een cirkel van de gefrituurde en uitgelekte aubergineplakken en dan puntsgewijs naar boven de geroosterde wortels.

Overgieten met de dressing. Heerlijk!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply