Bloemkool met groene puntjes

0

Al jaren staat bloemkool met stip op nummer 1 in de top 10 van de meest verkochte groente in Nederland. In Duitsland is die populariteitsverdeling weer anders en staat bloemkool op een achtste plaats. Toch was het in Duitsland dat ik de lekkerste bloemvariatie ooit heb gegeten.

Ik heb enkele jaren in Duitsland gewerkt en buiten de deur waren vooral copieuze ovenschotels met spinazie en room populair. Maar tijdens een feestje met collega’s stond ik als toeschouwer bij de bereiding van een curry van bloemkool en aardappelen waarvan ik me de smaak en geur tot op de dag van vandaag nog voor de geest kan halen, zo lekker.

De aardappelen laat ik zelf weg, maar als je voor een paar stevige eters een vooral voedzame vegetarische maaltijd wilt, kun je dat natuurlijk toevoegen. Als je ervoor kiest om dit gerecht met aardappel te maken, zorg er dan voor dat de blokjes aardappel kleiner zijn dan de bloemkoolroosjes. Aardappels hebben iets meer tijd nodig om te garen. Als je hier op let bij het snijden van de groente en de aardappelen kunnen ze beiden tegelijkertijd gaar zijn.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: oven en ovenschaal, snijplank, mes, braadpan

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 grote bloemkool, in roosjes
 • olie (kokosolie eerst even smelten, of arachideolie- of olijfolie)
 • peper uit de molen, zout
 • 1 ui, in dunne ringen,
 • 3 teentje knoflook, geperst of fijngesneden
 • verse gemberwortel (ter grootte van een vingerkootje), geschild en fijngesneden
 • 1 el. mosterdzaad of mosterdpoeder (afgestreken eetlepels, geen kop erop)
 • 1 el. komijnzaad of djinten (komijnpoeder)
 • 1 el. korianderzaad of ketoembar (korianderpoeder)
 • 1 el. garam masala (let op: dit is niet hetzelfde als de masala kerrie gebruikt in Surinaamse roti)
 • 1 el. chilipoeder (pas het aan naar de gevoeligheid van de smaakpapillen van de eters)
 • 2 ontvelde tomaten, van pitjes ontdaan en het vruchtvlees in stukjes
 • 400 ml. kokosmelk (light heeft 6% of 9% vet, gewone ca. 17%)
 • 100 gr diepvries doperwten
 • verse koriander naar smaak, fijngesneden

Aan de slag!

Begin met het roosteren van de bloemkoolroosjes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bloemkoolroosjes in de ovenschaal en schep ze om met circa twee eetlepels gesmolten kokosolie of andere olie en hanteer de pepermolen niet te zuinig. Rooster de bloemkool in een klein half uur en schep de roosjes af en toe om zodat deze gelijkmatig kunnen bruinen.

Bak ondertussen in een eetlepel kokosolie in de braadpan de ui op hoog vuur. Doe de gember en de knoflook erbij als de uien bruin zijn, roer steeds om zodat het niet zwart wordt of aanbakt. Voeg dan alle gedroogde kruiden toe en verhit die al roerbakkend een minuutje mee totdat je hoort dat de zaadjes knappen (als je poeder gebruikt hoor je dat niet, dan is een minuutje op hoog vuur wel genoeg).

Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en laat het geheel al roerend inkoken tot een dikke pasta. Voeg dan de kokosmelk toe en laat het aan de kook komen. Corrigeer op smaak met zout en peper. Voeg de geroosterde bloemkool toe en de diepvrieserwtjes en eventueel nog wat water als de saus erg dik is.

Deksel op de pan en nog vijf minuutjes zachtjes doorwarmen. Bestrooi voor het serveren met de fijngesneden verse koriander. Het felle groen van de erwten en de donkergroene koriander maken het een bijzonder mooi gekleurd bloemkoolgerecht.

Fantastisch lekker met gekookte rijst, naan brood en een frisse groene salade met komkommer, aangemaakt met wat olie, citroensap en geroosterde sesamzaadjes.

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

 

 

 

Leave A Reply