Champignonsoep met waterkers

0

Voorjaar in de lucht, dat vraagt om verse groentjes en lichte soepjes! Champignonsoep uit een pakje vond ik als kind zo ongeveer de lekkerste soep die er was. En ossenstaartsoep, ook zoiets waarvan ik dacht dat je dat nooit zelf zo lekker kon maken.

Die ossenstaart laat ik even voor wat het is (hoewel… in een verse tomatensaus zachtjes gestoofd is dat goddelijk lekker), maar champignonsoep is heel makkelijk zonder pakje. Hoewel ik er dan toch wel een blokje paddenstoelenbouillon in doe. Dat is sowieso onontbeerlijk in je keukenkastje.

Dit is een lekker fris en lenteachtig soepje, met toch de fluweelzachte romigheid van een klassieke champignonsoep. Ik gebruik graag kokosolie om te bakken, dat stinkt niet, smaakt niet en mag heel heet worden zonder dat het verbrandt. En het schijnt ook nog eens een heel gezond vet te zijn voor de verhouding tussen de goede en slechte cholesterol in je lijf.

Wat heb je nodig?

  • 1 bakje kastanjechampignons (of gemengde paddenstoelen, ook lekker), in dunne plakjes gesneden
  • 1 teentje knoflook of een sjalotje, fijngehakt
  • kokosolie of andere olie om in te bakken
  • paddenstoelenbouillon, 1 blokje
  • zwarte peper uit de molen, snuf zout
  • sojaroom
  • 1 zakje (gewassen) waterkers

Aan de slag!

Smelt de kokosolie in een braadpan of een andere pan met een brede bodem en voeg de gesneden champignons toe. Laat deze onder af en toe omscheppen, doorschijnend en lekker (licht-)bruin worden op niet te hoog vuur. Dat duurt wel een minuutje of tien en zo komt de smaak goed los.

Voeg dan een paar flinke draaien zwarte peper uit de molen toe en de knoflook of het uitje en laat dat even mee fruiten maar niet zwart worden.

Kook ondertussen ca. een liter water en voeg dat toe aan het champignonmengsel, samen met het blokje paddenstoelenbouillon. Laat de soep een minuutje of vijf met gesloten deksel koken terwijl jij de waterkers ontdoet van harde steeltjes en eventuele ongerechtigheden. Je houdt losse blaadjes over, geen struiken of houtige stelen. Ik koop een zakje in ijswater gewassen waterkers, dat is al schoon, maar dan moet je de blaadjes er nog wel af plukken.

De soep ruikt nu echt heerlijk als je de deksel vande pan haalt. Voeg ca.50-100 ml sojaroom toe. Controleer op smaak en voeg evt. nog wat zout of meer room toe. Dan de uitgelekte waterkers erdoor en je kunt meteen aan tafel. Daar komen geen E-nummers, dextrose, maltose etc. aan te pas.

Heerlijk lentesoepie!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply