Sushi met omelet

0

Mijn grote verleiding, als ik op grote stations ben, vooral  aan het einde van de dag op weg naar huis, zijn de bakjes met sushi bij de supermarkt-to-go. Ik bezwijk soms als er een 35% sticker op zit, maar meestal vind ik het vooral een onverantwoorde uitgave.

Zelf sushi maken vind ik leuk, maar het is wel een beetje een gedoetje om die rijst dan goed te krijgen en het is plakkerig enzo. Dat doe ik alleen als ik er een heleboel maak voor een feestje. Samen met mijn dochter, want die vindt het rollen erg leuk, maar ze eet ze zelf niet.

Nu ik bezig ben om de aangegroeide winterkilo’s te lijf te gaan borrelt het weer van de ideeën als het gaat om eten. Ik wil een lekker lunchtrommeltje mee, al is het maar om van de snaaibehoefte op de terugweg af te zijn. En rijst eet ik nu even helemaal niet, dus ik wordt creatief met ei en groente.

Deze heerlijke sushi doen het enorm goed als lunch en als tussendoortje en ze zijn in een handomdraai gemaakt, ook zonder zo’n bamboematje. Bovendien zijn de ingrediënten zo goedkoop dat deze feestelijke lunch geschikt is voor elke portemonnee. En gezond en verantwoord ook nog, met omega 3 en veel vitamine C. Ik krijg er veel energie van.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor 10 sushi)

  • 2 vellen nori (van die grote vierkante zeewier om sushi mee te maken)
  • 2 eieren, losgeklopt met een scheutje water of melk
  • ¼ komkommer, in de lengte in repen gesneden
  • ¼ puntpaprika, in de lengte in repen gesneden
  • 1 lente ui, in de lengte doorgesneden
  • 4 surimisticks (met MSC keurmerk, nog steeds goedkoop, maar wel van wild gevangen vis)

Aan de slag!

Bak van de losgeklopte eieren twee dunne omeletjes en laat deze afkoelen. Snijd ondertussen de groente in lange repen, bij voorkeur zo lang als het nori vel breed is. Of in twee repen, kan ook.

Pel de surimisticks uit kun plastic jasje. Leg een norivel op een snijplank. Leg de afgekoelde omelet er bovenop en zorg dat de bovenrand van het norivel ca. 2 cm vrij blijft. Als het omeletje uisteekt aan de andere kanten is niet erg, dat smikkel je na het snijden even op.

Leg iets onder het midden de helft van de repen groenten en twee surimi sticks naast elkaar. Maak de bovenrand van het norivel vochtig met een beetje water en rol het vel met de omelet en de groente strak op. Niet te strak, want dan breekt het nori vel.  Zorg dat de rand goed plakt en leg de sushi met de naad naar beneden op de snijplank.

Maak nu de tweede rol op dezelfde manier. Snij met een scherp mes de sushirollen elk in vijf gelijke delen. Als je ze dunner maakt (zoals de “echte”) vallen ze sneller uit elkaar. Wat overblijft aan de randjes is de bonus voor het maken. Ik laat ze zo rechtop staan omdat ze wat losser in elkaar zitten dan gewone sushi. Als je ze plat neerlegt dan zou de inhoud eruit kunnen vallen.

Voor mij hebben de sushi nu echt al voldoende smaak, maar natuurlijk kun je er nog wasabi of mayonaise aan toevoegen of er sojasaus over doen. Ook wat slablaadjes of avocado als toevoeging in de rol is lekker. Eigenlijk is het net als nasi goreng maken – het is maar wat je in huis hebt.

Eet smakelijk!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply