Gepofte zoete aardappel met bonensalade

0

De inspiratie voor comfort food recepten was ik even kwijt, maar omdat de rollen rond mijn buik zich weer aan het vullen waren ben ik maar weer eens wat bewuster aan het eten.

Geen snelle suikers, geen alcohol. Gewoon wat meer bewegen en minder eten. En dan komt de inspiratie vanzelf terug.

In de winter eet ik graag een lekker stamppotje – boerenkool bijvoorbeeld. Superfood, omdat het rijk is aan vitamine C en ijzer. Maar ja, al die aardappels, die zijn niet zo goed voor de lijn. Blijkt dat het heerlijk is om de puree te maken van zoete aardappel sof van selderijknol. Net even anders. En beide zijn toch echt groente!

Met zoete aardappel kun je heel veel. Bijvoorbeeld in dunne plakjes in de oven (180 graden), superlekker als chips, of gratineren met een beetje kaas. Deze keer een recept dat zowel in de winter heerlijk is, maar ook in de zomer niet misstaat! Dan kun je de zoete aardappel garen op de barbecue voordat je hem vult. Nu doe ik hem lekker in de oven.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

 • oven, zeef,

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 2 zoete aardappels, kies voor gelijke grote en lange, geen hele dikke.
 • 1 blikje zwarte pinto bonen (of kidney bonen)
 • 1 avocado
 • citroen of limoen
 • 4 bosuitjes
 • 2 rijpe tomaten (of een bakje rijpe kleine tomaatjes)
 • 100 gram feta
 • crème fraîche of Griekse yoghurt
 • verse koriander of bieslook
 • peper en zout

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappels en prik met een vork gaatjes in het vel. Leg ze ca. 45 minuten in de oven en draai ze af en toe eens om. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Maak ondertussen de bonensalade. De boontjes laten uitlekken in een zeef. Snijd de avocado in blokjes en druppel er wat citroensap of limoensap over (tegen het verkleuren) Snij de bosuitjes in kleine ringetjes.

Ontvel de tomaten (een kruis in het vel maken met een scherp mes en dan in kokend water dompelen en dan trek je het vel er zo af), verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Als je kerstomaatjes gebruikt hoeven de pitjes er niet uit, dan snijd je de tomaatjes elk in vier stukjes. Verkruimel de feta.

Meng deze ingrediënten voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met citroen- of limoensap en versgemalen peper. Zout zit al in de bonen.

Maak een sausje van de crème fraîche of yoghurt met heel klein gesneden verse koriander of bieslook en breng op smaak met peper en zout.

Snijd de zoete aardappels open, maar niet helemaal door. Het vel aan de onderkant blijft aan elkaar. Leg op twee borden en vul met de bonensalade en schep er wat van het sausje over. De rest van het sausje geef je erbij.

Laat het barbecue-seizoen maar komen!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

 

Leave A Reply