Energierepen voor goede voornemens

0

Overal om me heen regent het vanaf 1 januari goede voornemens die te maken hebben met gezonder leven. Naar de sportschool, gezond eten, ontbijten met havermout, stoppen met roken of minderen met alcohol.

Om al die voornemens uit te voeren is het goed dat je niet vergeet dat te streng zijn vaak contraproductief werkt, maar ook, dat consequent zijn niet hetzelfde hoeft te zijn als streng.

Verantwoorde tussendoortjes kunnen ook gruwelijk lekker zijn. Zoals de energierepen uit dit recept, die met de toevoeging van Chinese vijfkruidenpoeder gezonde Fortune Cookies zijn geworden! En die bijbehorende wijze spreuk, die bedenk je dan zelf maar.

Omdat ik ananas echt winterfruit vind, heb ik er nu verse ananas aan toegevoegd. Let er bij het kopen van ananas op dat de kroon niet al te fris is, want dan is de ananas onrijp. Een ananas is echt rijp en zoet als je gemakkelijk een blaadje uit de kroon kunt lostrekken.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: een oven, bakplaat, bakpapier, mengkom

Ingrediënten (voor ca. 10 repen):

 • 2-3 rijpe bananen, geprakt
 • schijf verse ananas, heel klein gesneden
 • 1 handje ongezouten pecannoten, klein gehakt
 • 1 handje rozijnen
 • ca. 7 ongezwavelde gedroogde abrikozen, in dunne reepjes gesneden
 • 1 eetlepel lijnzaad
 • 2 eetlepels gebroken hennepzaad
 • havermout (100-200 gram, afhankelijk van de grootte van de bananen)
 • 1 flinke theelepel kaneel,
 • 1 bescheiden theelepel vijfkruidenpoeder (kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel)
 • 1 eetlepel rauwe honing

Aan de slag!

Verwarm de over voor op 180 graden. Prak de bananen in een kom, voeg de ananas en de andere ingrediënten toe en vul aan met havermout totdat je een compacte massa hebt, die niet uitloopt. Proef op smaak en vul eventueel aan met meer honing of kruiden.

Leg de massa op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer of rol uit tot een plak die overal even dik is (ca. 1 cm). Je kunt met een groot mes de zijkanten naar binnen duwen zodat je een mooie vierkante of rechthoekige plak krijgt.

Na ongeveer 20 minuten is de plak mooi gekleurd, maar niet hard. Het blijft smeuïg van binnen. Haal de bakplaat uit de oven en snijd de plak doormidden en dan in repen.

Na het afkoelen kun je de repen individueel inpakken in het bakpapier dat je gebruikt hebt en enkele dagen bewaren in een gesloten trommel. Heerlijk na het sporten maar ook niet te versmaden als ontbijtje.

Hoe rijper de bananen, hoe zoeter. Honing hoeft niet, maar is voor het zoetje wel lekker, en in combinatie met kaneel ook nog eens hartstikke goed tegen verkoudheid. Wil je een frissere smaak, voeg dan citroenrasp toe (alleen van een goede gewassen biologische citroen) en laat de ananas weg, of vervang deze door een geraspte appel.

Verse gember erdoor raspen voor een beetje meer pit. Ook kun je naar hartenlust variëren met alle (ongezouten) noten en zaden die je in huis hebt. Stemgember erdoor of stukjes chocola, ook lekker, maar hoe goed ze dan nog passen bij de goede voornemens.

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply