Pindasoep met oker (okra)

0

Dit is een lekker licht verteerbaar en – als je wilt – pittig soepje, waarin vooral de okra zorgt voor de samenhang, en niet de pinda. Licht verteerbaar omdat er relatief weinig pindakaas in zit en veel groente. Pindasoep kan soms nogal zwaar op de maag liggen. Een vriendin van me zei dat ze dan het gevoel heeft alsof ze een bak warme pindakaas aan het eten is. Dat klinkt me niet helemaal lekker in de oren.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

 • soep- of braadpan met een stevige bodem
 • olie om in te bakken
 • 1 grote ui, in ringen
 • ½ winterwortel, in schuine plakken
 • 1 groene paprika, in blokjes gesneden
 • 2 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
 • 1/2 kilo tomaten in stukken gesneden
 • 1-2 eetlepels masala kerrie
 • chilipeper of –vlokken naar smaak
 • 200 gram kleine (zachte) okertjes, puntjes en steeltjes eraf en in dunne ringetjes gesneden
 • 1/2 prei, in ringen en gewassen
 • 2 flinke eetlepels pindakaas, met kokend water losgeklopt met een staafmixer of blender
 • 1 liter hete bouillon, van bouillonblokjes
 • eventueel stukken gerookte of gekookte kip of garnalen

Aan de slag!

Verhit de olie in de pan en fruit de uienringen en de wortelplakjes glazig. Voeg de paprika toe en de knoflook en bak dit aan, maar pas op dat de knoflook niet zwart wordt. Doe de tomaten erbij en bak op hoog vuur totdat je een soort dikke pasta hebt van deze groenten. Dan de masala kerrie en chilivlokken toevoegen en meebakken.

Het gaat nu fantastisch ruiken! Voeg de oker-ringetjes toe en bak even mee. Ik heb jonge okertjes uitgezocht, omdat grotere en rijpere okers ook steviger vel en harde pitjes hebben. Omdat deze soep geen uren hoeft te koken neem ik dan liever okers die nog zacht zijn.

De oker laat nu vocht los waardoor het een heel dikke pasta wordt. Preiringen toevoegen en meebakken. Dan de pindakaas erbij, die je eerst met kokend water hebt gemengd zodat de pindakaas oplost en er geen brokken meer in zitten. Dan de rest van de bouillon toevoegen, aan de kook brengen en nog een minuutje of 5 laten doorkoken.

Zelf vind ik de soep prima zo zonder vlees, maar als je er een maaltijdsoep van wilt maken is het ook erg lekker om gare kip of garnalen toe te voegen als de soep eenmaal klaar is.

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply