Olla de pobre (armeluispannetje)

0

De eerste nachtvorst is in aantocht en de herfstzon schijnt dat het een lieve lust is. Dit weer doet me denken aan de Spaanse winter.

In Spanje zijn peulvruchten, worstjes en een stuk bot van gedroogde serrano ham vaste ingrediënten voor de heerlijke maaltijdsoepen die in de winter op tafel gezet worden, de cocido’s. Vertaald betekent dat gekookt. Er kan van alles in zitten. Vooral dat wat voor handen is.

Witte bonen, linzen en kikkererwten worden vaak gegeten en ze leveren de vitamines en eiwitten die we in de winter goed kunnen gebruiken, vooral als er zoals meestal het geval is ook nog wat verse groenten in zitten zoals wortels, spinazie of snijbonen.

Ook in Spanje hebben de mensen niet altijd zin om de bonen een nacht te laten weken en vervolgens nog een uur te koken. In blik en in glas zijn gekookte peulvruchten ruim verkrijgbaar.

Ook in de Nederlandse supermarkt zie je steeds vaker ook kikkererwten in het assortiment, en anders moet je even langs de Turk. Neem dan meteen van die struiken wilde spinazie mee, want die zijn extra lekker in dit recept.

Chorizo is ook goed te krijgen bij de supermarkt. Die lekkere kleintjes uit Spanje zijn te vinden in de Markthal in Rotterdam, maar van zo’n grote jongen in plastic uit de supermarkt kun je ook prima plakjes snijden voor een lekkere “cocido”. De truc is dat je de plakjes even mee laat fruiten met de uien zodat de smaak los komt met het smelten van het vet. Als je dat niet doet blijven ze hard en is de soep minder smakelijk.

Deze cocido is eenvoudig, want met weinig ingrediënten, nauwelijks vlees en maar kort op het vuur. Vandaar wellicht de verwijzing naar armoede?

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

 • 1 blik of pot gekookte kikkererwten, uitgelekt
 • 200 gr verse spinazie (gewassen)
  2 handjes rijst
  1 – 2 kleine chorizo worstjes
  1/2 ui, gesnipperd
  ½ liter bouillon (van een blokje)
  2 teentjes knoflook, gehakt
  olijfolie, zout en peper

 Aan de slag!

Fruit de gesnipperde ui langzaam en een braadpan in een flinke scheut olijfolie. Als de ui begint te bruinen de knoflook toevoegen.

Snij de chorizo in dunne plakken en voeg deze toe aan het ui-knoflookmengsel en laat dit samen bakken totdat er vet uit de worst komt en alles een mooie rode kleur krijgt. Dit geeft later smaak aan het gerecht.

Voeg dan de uitgelekte kikkererwten en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg dan 2 handjes rijst en de gewassen spinazie toe en laat het gerecht ongeveer 20 minuten zachtjes koken (proef of de rijst gaar is).

Voeg peper en zout naar smaak toe. Als je een pittige chorizo en een goede bouillon hebt is dat waarschijnlijk niet nodig.

Lekker met rustiek boerenbrood of ciabatta en een glas rode wijn.

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply