Iedereen kan een ei bakken!

0

De oven, die kan pas echt lekker eieren bakken! Op mijn verlanglijstje staat een koekenpan die ook in de oven kan. Dus met een metalen handvat. Of waar het handvat vanaf geklikt kan worden. Boerenomeletje bakken met groente erdoor, oude kaas erover en dan even onder de grill.

In de eeuwigdurende strijd tegen de overtollige kilo´s zit ik weer eens in een koolhydraatvrije periode. Het is een dieet met veel eiwitten en veel groente. Eieren zijn niet aan te slepen. En het helpt echt hoor, mijn BMI gaat de goede richting op en ik kan mijn broeken weer aan.

Bij gebrek aan ovenbestendige koekenpan probeerde ik uit hoe een omelet uit de oven smaakt, gebakken in een ovenschaaltje. En dat was een heerlijke ontdekking. Noem het soufflé, want hij zakt, net als een echte soufflé, wel in na het bakken. Maar er zit geen meel in.

Een heerlijk lunchgerechtje – warm, maar ook afgekoeld de volgende dag erg smakelijk. Lekker met een soepje ernaast. Uiensoep, die geef ik er in één moeite bij. Beiden klaar binnen drie kwartier.

Dit recept is voor 2 personen.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de soufflé:

 • 4 eieren
 • een scheutje sojaroom
 • 50 gram rookvlees, in kleine vierkantjes gesneden
 • 50 gram belegen kaas, in piepkleine blokjes of geraspt
 • blaadjes van een paar takjes verse tijm uit de tuin (of de diepvries), zout, peper uit de molen
 • bakspray of olie om het ovenschaaltje in te vetten

Ingrediënten voor de uiensoep:

 • 2 grote uien, in dunne ringen gesneden
 • verse tijm uit de tuin (of de diepvries), wel een lepel vol tijmblaadjes voor dit gerecht
 • 2 teentje knoflook, uit de knijper
 • 1 laurierblad,
 • ½ liter bouillon van een blokje (paddenstoelenbouillon is héérlijk hierbij!)
 • olijfolie, zwarte peper uit de molen

Aan de slag!

Begin met de soufflé:

Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Vet het ovenschaaltje in. Klop de 4 eieren met de sojaroom schuimig met een garde of mixer. Voeg rookvlees, kaas, tijm, zout en peper toe (wees gul met peper, zuinig met zout) en vul het ovenschaaltje. Zet in de oven en laat ca. 25 minuten bakken totdat het ei flink is “gegroeid” en de bovenkant goudbruin is. Snijd de soufflé in vier stukken.

Maak in de tijd dat de soufflé in de oven staat de uiensoep:

Verwarm olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de uien en de tijm een kwartiertje op laag vuur tot de ui glazig is geworden (ca. 15 minuten). Zet dan het vuur hoger en bak de uien totdat ze bruinige randjes krijgen (pas op, karamelliseren is niet hetzelfde als aan laten branden) Knoflook erbij en even mee laten fruiten. Voeg de kokende bouillon en het laurierblad toe. De soep moet ongeveer een kwartiertje zachtjes pruttelen.

Ondertussen is de soufflé wel mooi bruin en gaar geworden. Een kop soep en twee puntjes soufflé is een volledige lunch. En dat ik dat geen brood eet wil niet zeggen dat dit allemaal niet ook ontzettend lekker is met knapperig vers brood dik besmeerd met roomboter.

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

 

 

 

Leave A Reply