Bar lekkere ballen

0

Een beetje bij toeval ontstond dit recept. ’s Morgens een pakje gehakt uit de diepvries gehaald voordat ik naar mijn werk ging en ’s avonds bij thuiskomst snel iets op tafel proberen te zetten.

Van alles in huis. Behalve een ei en paneermeel om er een stevige gehaktbal van te maken.

Ik ben niet voor één gat te vangen en keek wat er wel op voorraad was. Amandelmeel en magere kwark. Moet kunnen. En dat was een hele goede greep. Na een beetje experimenteren komt er een gehaktmengsel uit dat zo van een Griekse mixed grill geplukt lijkt te zijn. Heerlijk als spiesjes van de bbq, maar ook fantastisch lekker als gehaktballetjes in tomatensaus.

Wat heb je nodig? (voor ca. 10 -12 spiesjes/ gehaktballetjes)

 • 250 gram rundergehakt (bio, beter leven, spreekt voor zich, toch?)
 • 3 eetlepels magere kwark
 • 3 eetlepels amandelmeel
 • 1 teen knoflook, geperst
 • een paar takjes verse tijm, heel fijn geknipt
 • Zout en peper naar smaak
 • lange houten prikkers, als je gaat bbq-en

Aan de slag!

Kneed de ingrediënten door elkaar tot een stevig mengsel. Als het slap is, nog wat extra amandelmeel toevoegen, als het te rul blijft, nog wat kwark. Verdeel het gehakt in gelijke delen en kneed die voor spiesjes om een houten prikker heen tot de vorm van een worstje. Zorg dat het rooster van de bbq is ingevet, anders blijft het gehakt plakken. Mooi om en om bruin bakken en serveren met tzaziki.

Toch liever in tomatensaus? Dan balletjes draaien.

Voor de saus:

 • 1 ui, fijngehakt
 • 1 groene paprika, fijngehakt
 • 1 teentje knoflook uit de pers
 • 1 kartonnetje of blik tomatenblokjes (die met basilicum is lekker!)
 • 2 zongedroogde tomaten in olijfolie, in reepjes gesneden
 • olijfolie, zout, peper, laurierblad en een klein lepeltje suiker

Fruit de ui en de paprika glazig in de olijfolie, voeg knoflook toe. Voeg suiker toe en laat het geheel karamelliseren, lichtbruin, niet te donker, dan wordt het bitter. Blus af met een scheutje wijn. Voeg ineens de tomatenblokjes toe en ook de reepjes zongedroogde tomaat. Laurierblad, zout en flink zwarte peper erbij en een poosje lekker laten pruttelen.

Bak ondertussen de 12 gehaktballetjes in een andere pan bruin. Als je wilt kun je de tomatensaus pureren met een staafmixer of een blender (dan wel eerst dat laurierblad eruit vissen!) maar als je de ingrediënten fijn gesneden hebt hoeft dat niet echt. Proef de saus op smaak. Voeg evt. vlak voor het eten nog wat tijmblaadjes toe.

Leg de gehaktballen in de saus en schep ze om zodat ze bedekt zijn met saus. Laat ze nog een paar minuutjes sudderen. Lekker met spaghetti. En dan wat basilicumbladen er bovenop voor de kleur.

Maar als tapas ook niet te versmaden. Prikkertje erin. Olé!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply