Preischotel met vleugje Spanje

0

Die preischotel uit de oven herinner ik me nog van bij mijn moeder thuis. Net als mijn dochter nu, mocht ik vroeger de ovenschaal bekleden met plakjes bacon.

Een recept uit een heel oud Albert Heijn kookboek, met bacon, veel room en geraspte kaas. Dat recept is door de jaren heen wel flink aangepast. Vooral een stuk minder machtig geworden. En snel klaar ook.

Wat heb je nodig?

• Een ondiepe ovenschaal • 2 preien (reken een stevige prei per persoon) • dun gesneden Serrano ham (150 gram) • 2 eieren • glas (soja)melk • zout & versgemalen peper • paneermeel • geraspte kaas

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de prei in ringen en was deze twee keer in ruim water zodat er geen zand meer in zit. Weinig zo vervelend als knarsende prei. Kook de prei vijf minuten in een bodempje water.

Bekleed ondertussen de ovenschaal met plakjes Serrano ham. Zorg dat je genoeg plakjes overhoudt om ook een ‘dakje’ te maken.

Giet de prei af en laat uitlekken. Stort de prei in de ovenschaal, spreid deze uit en bedek het geheel met de rest van de ham. Klop de eitjes los met de (soja)melk en een snuf zout en maal er royaal peper door. Giet dit mengsel over de ham. Strooi er een beetje paneermeel over en een gelijke hoeveelheid geraspte kaas.

Je kunt er nog een paar klontjes boter op verdelen maar dat hoeft niet. Je krijgt dan een nog krokanter korstje.

Zet de preischotel een minuutje of 15-20 in de oven totdat de bovenkant mooi bruin is. Het eimengsel is dan allang gestold. Als je de oven opendoet komt de geur van Spanje je al tegemoet. De preischotel is een complete maaltijd voor twee personen.

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van Reina’s recepten vind je hier.

Leave A Reply