Lekker kippetje

0

Citrusfruit geeft nou precies wat je nodig hebt in de winter – kleur, geur en vitamientjes. Voor dit lekkere kippetje uit de oven gebruikte ik biologische bloedsinaasappeltjes, omdat de hele sinaasappel meedoet in de smaak en op deze schil geen chemisch goedje is gespoten.

Ik ben geen grote fan van kipfiletjes, omdat ik vooral de rest van de kip niet te versmaden vind en dat wel op grote schaal gebeurt als we alleen maar van dat saaie witte kant-en-klaar vlees eten.

Kippenpoten dus. Van die stevige die lekker buiten gescharreld hebben als het even kan. Of een hele kip, maar dan wel in stukken, zodat die rondom bruin gebakken worden en je lekker kunt kluiven. Hoewel – vlees dat op deze manier in de oven gegaard wordt valt eigenlijk zo van het bot af.

Dit is een eenvoudig gerecht dat bijna een uur rustig alleen in de oven kan staan zodat je de rest van de boodschappen kunt doen of onderuit op de bank kunt met de krant.

Wat heb je nodig?

Keukenspul: ovenschaal en oven, citruspers

Ingrediënten voor twee personen:

  • 2 kippenpoten
  • 3 kleine biologische sinaasappels
  • 1 bol knoflook
  • 3-4 takjes rozemarijn (vers of diepvries)
  • Lepel honing
  • Flinke scheut olijfolie
  • Peper uit de molen en zout

Aan de slag!

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Was de kip, dep hem droog en knip of snijd dikke stukken vet weg en verwijder de nieren. Pers 2 sinaasappels uit en snij de andere in 8 parten. De knoflookteentjes los halen maar niet pellen.

Meng sinaasappelsap met honing, olie, peper en zout en wrijf de kippenpoten ermee in. Leg de stukken kip in de ovenschaal en voeg de rest van het sapmengsel toe, Verdeel sinaasappelpartjes en knoflookteentje over de schaal , leg de rozemarijn tussen de kip en maal er nog wat peper overheen.

Zet de schaal in de oven en laat de kip drie kwartier garen. Het vel is dan bruin en de randjes van de sinaasappelpartjes ook. Draai de kippenpoten en schep de knoflook en sinaasappel ook om en voeg eventueel nog een scheutje water toe om te voorkomen dat het vocht aanbrandt.

Laat het geheel dan nog een kwartier verder garen. Je kunt ondertussen de groenten schoonmaken en koken. Heerlijk met kort gekookte spruitjes, maar ook met boontjes of broccoli.

Als je wat meer calorieën kunt gebruiken kun je, als je de kippenpoten uit de schaal haalt, de aanbaksels en het vocht mengen met crème fraîche. Het wordt sowieso eten met de hand – zowel de kip als de gestoofde knoflook, die je als een mousse uit het hulsje drukt, zijn om je vingers bij op te eten!

Ook de geroosterde rozemarijn is knapperig en aromatisch. Eet smakelijk!

Reina deelt regelmatig heerlijke en makkelijke recepten. Meer van Reina’s recepten vind je hier.

Leave A Reply