Risotto met pompoen en venkel

0

Net terug uit Italië als hier de herfst definitief inzet. De smaak en geur van verse salie en funghi porcini (paddenstoelen) ligt nog vers in mijn geheugen en waarom niet combineren – die mooie kleurige herfstgroenten van eigen bodem met een vleugje Italië.

Er liggen pompoenen, bieten en wortels in meerder kleuren op de markt – uit de vergetelheid teruggehaalde groenten. Heerlijk van smaak vooral.

Wat heb je nodig?

 • pan met een stevige bodem (braadpan)
 • kleine pan met deksel
 • ovenschaal
 • koekenpan

Ingrediënten voor de risotto (voor 2 personen)

 • 1/2 klein oranje pompoentje
 • 1 venkelknol
 • 2 sjalotten of een kleine ui, gesnipperd
 • 200 gr risottorijst (arborio)
 • 150 ml droge witte wijn
 • ruim ½ liter paddenstoelenbouillon (van een blokje)
 • olijfolie en boter
 • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
 • verse salieblaadjes (ik vond ze bij Marqt)

Voor erbij:

 • de andere helft van het pompoentje
 • 4 bietjes, liefst rood, roze en wit, het oog wil ook wat
 • ca. 6-8 sjalotten
 • een takje verse tijm (of diepgevroren, invriezen werkt prima met tijm)
 • zeezout, olijfolie

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en evt. lelijke plekken op de huid. Snijd een helft in grove stukken. Schil de bieten en snij deze elk in acht partjes. Schil 6-8 sjalotten en snij deze in de lengte doormidden.

Doe al deze groenten in een ovenschaal, leg er een paar takjes tijm op en bestrooi met zeezout. Giet wat olijfolie over de groenten en zet deze in de oven. Schep regelmatig om en leg een stuk aluminiumfolie over de schaal als de pompoen te donkere randjes krijgt.

Als de groente in de oven staat, de andere helft van de pompoen in kleinere stukken snijden. Van de venkelknol de onderkant en de bovenkant met het groen wegsnijden. De knol eerst door helft, dan in vieren en vervolgens in plakjes snijden.

Verwarm een scheut olijfolie in een kleine pan en voeg de pompoenstukjes en de venkel toe en drie verse salieblaadjes. Roer de groenten steeds om en voeg een scheutje water toe als het dreigt aan te branden. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan en roer af en toe om.

Kook ondertussen water en maak ruim ½ liter bouillon. Fruit in de braadpan in olijfolie en een klont boter de gesnipperde sjalotten (of de ui) tot ze glazig zijn. Voeg dan de rijst toe en giet er, als de korrels glazig zijn geworden, ineens de witte wijn bij.

Blijf regelmatig roeren (kijk ondertussen of het in de oven nog goed gaat) en voeg telkens een kop bouillon toe als de rijst het vocht goeddeels heeft opgenomen. De rijst mag niet aan de bodem van de pan gaan plakken.

Voeg na tien minuten het pompoen-venkel mengsel toe (verwijder eerst de salieblaadjes en prak de pompoen met een vork). Blijf ook bouillon toevoegen en roeren tot de rijst beetgaar is (ongeveer 18-20 minuten). Voeg dan de Parmezaanse kaas toe en roer deze door de rijst. Met deksel op de pan even laten rusten terwijl je de rest afmaakt.

In een koekenpan een klontje boter smelten en salieblaadjes (zonder steeltje) toevoegen en deze bakken. Niet bruin laten worden. Uit de pan halen en op keukenpapier leggen

Inmiddels zijn de groenten in de oven ook gaar.

Schep de risotto op twee borden, schik de groente ernaast en garneer het geheel met de knapperige salieblaadjes.

Buon appetito!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van Reina’s recepten vind je hier.

 

Leave A Reply