Bavarois taart

0

Ik dacht altijd dat het kwam van het Franse woord “baver” (kwijlen). De Koning kwijlt ervan, Bava- Rois. Want het was zo lekker dat die koning dan wel Louis de 14e moest zijn, de Zonnekoning.

Maar niks hoor, het is gewoon Frans voor Beiers (uit Bayern). Maakt niet uit, het is een geweldig lekker goedje, dit ouderwetse toetje.

Voor een zomerse bavarois taart heb je geen bakervaring nodig om succes te oogsten. Zelfs geen oven. Maar wel een springvorm. Het kan met alle soorten fruit, maar in de zomer wel heel erg lekker met rood fruit, aardbeien, witte of rode bessen, blauwe bessen, bramen, frambozen, wilde perziken, etc.. De mooiste exemplaren apart houden voor een rijke rand gemengd fruit rond de taart. De mindere exemplaren zijn voor de vruchtenmoes die de smaak geeft aan de bavarois.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

  • blender of staafmixer
  • 2 Mengkommen en garde of mixer
  • springvorm en vel bakpapier
  • steelpannetje

Ingrediënten:

  • voor de taartbodem: een pakje koffiekoekjes of ½ pak bastognekoeken en 100 gram gesmolten boter
  • voor de bavarois: 4 dl slagroom (of halfroom, ook prima) 75 gram suiker
  • ongeveer een kilo fruit: aardbeien, bramen, frambozen, perziken, nectarine, genoeg voor ½ liter vruchtenmoes, evt. aangelengd met vruchtensap en de rest van het fruit voor de garnering
  • 9 blaadjes gelatine

Aan de slag!

Eerst de taartbodem. Doe het bakpapier over de bodem van de springvorm en sluit de ring er overheen. Vet de rand in met wat olie. Doe de koekjes in een schone plastic zak en rol daar stevig overheen met een lege fles of een deegroller zodat de koekjes verkruimelen.

Smelt de boter in een steelpan en voeg zodra die gesmolten is de koekkruimels toe. Goed omroeren en de bodem van de springvorm hiermee bedekken en de kruimels stevig en gelijkmatig aandrukken met de achterkant van een lepel. De springvorm in de koelkast plaatsen om de bodem op te laten stijven.

Nu de bavarois. Was de vruchten en houd de mooie exemplaren achter voor de garnering en bewaar ze in de koelkast. Doe de rest van het fruit in de blender en maal de vruchten tot moes (of gebruik de staafmixer). Vul evt. aan met vruchtensap tot 500 ml. Door het gebruik van gelatine wordt de smaak afgezwakt, dus zorg dat het lekker friszuur of juist uitgesproken zoet is.

Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water tot ze zacht zijn. Verwarm ondertussen ca. 100 ml van de vruchtenmoes in een steelpan. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de hete vruchtenmoes en roer tot de gelatine is opgelost.

Doe de vruchtenmoes in een mengkom en voeg het warme gelatinemengsel toe. Je kunt de kom evt. in de gootsteen met koud water zetten zodat het mengsel sneller gaat geleren.

Klop de slagroom met de suiker in de andere mengkom stijf. Als de vruchtenmoes een klein beetje gaat stollen roer je de slagroom erdoor. ‘Vouwen’, niet kloppen. Je kunt eventueel ook lijnzaad, maanzaad of chiazaad toevoegen– de taart krijgt dan iets meer ‘bite’.

En nu samen: de taart!

Vul de springvorm met dit mengsel en strijk de bovenkant glad. Minstens 4 uur in de koelkast laten opstijven. Langer mag ook. Je kunt de taart van de rand losmaken door langs de binnenkant van de springvorm te gaan met een onder de kraan warmgemaakt mes. Dan de rand openmaken en de taart met bakpapier en al voorzichtig op een groot bord of schaal zetten. De taart spaarzaam bovenop (risico van instorten) en rijkelijk langs de zijkant decoreren met de achtergehouden vruchten.

Succes verzekerd!

Reina deelt regelmatig lekkere en makkelijk te maken recepten op onze site. Meer van Reina’s Recepten vind je hier.

 

Leave A Reply