Tropical tango

0

Het klinkt spannender dan het is, maar het is toch avontuurlijk, een koek maken zonder suiker. Ook wel weer erg een gezondheidshype van de laatste tijd, maar kwaad kan het zeker niet.

Experimenteren met wat ik in huis had dus. En tot mijn grote verassing kwam er iets bijzonder smakelijks uit de oven: een geurige ontbijtkoek-achtige plak bananenbrood met dadels voor de zoetigheid.

Wat heb je nodig?

een bakblik bedekt met bakpapier en een oven voorverwarmd op 160-170 graden, en een staafmixer of blender en een schaal om de boel in te mengen

Ingrediënten:

  • 4 bananen, liefst overrijp
  • 2 eieren
  • 75-100 gram dadels (ontpitten)
  • 200 gram speltmeel
  • ½ zakje bakpoeder
  • snufje zout, snuf kaneel
  • walnoten, pompoen- en/of of zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad (maar alle zaden en noten zijn prima! Of stukjes gedroogde abrikozen – ijzer!)

Aan de slag!

Schil de bananen en breek ze in stukken in de blender, ontpit de dadels en snijd ze in kleine stukjes. Hoe meer dadels, des te zoeter de koek, breek de eieren en maal het geheel fijn tot een luchtige massa.

Pas op want de dadels bieden weerstand. Als de dadels erg droog zijn kun je ze beter in kleine stukje snijden.

Meng het speltmeel in een kom met het bakpoeder en het zout en voeg het bananenmengsel toe en roer totdat je geen meel meer ziet. Voeg dan noten en zaden, of rozijnen of grotere stukken dadels of gedroogde abrikozen toe.

Cranberries of goji-bessen, ook helemaal hot!

Spreid het mengsel op de bakplaat uit tot een egale plak van 1-2 cm dik. Je kunt bij een grote oven ook een gedeelte van de bakplaat gebruiken, het deeg loopt namelijk niet uit.

Zo’n 40 minuten in de oven en je huis ruikt naar… naar….. nou ja, goddelijk lekker.

Haal de koek uit de oven en snij deze warm in vierkantjes van zo’n 5 bij 5 cm die je als ze iets afgekoeld zijn gemakkelijk van het bakpapier kunt trekken. De randjes zijn lekker knapperig en het brood is luchtig en soepel. Zeker lekker bij een cappuccino als ontbijt.

Het brood blijft een dag of 2 vers en lekker. Als je teveel hebt kun je het ook heel goed invriezen. Maar zover komt het vast niet!

Reina deelt regelmatig lekkere en makkelijk te maken recepten op onze site. Meer van Reina’s Recepten vind je hier.

Leave A Reply