Boerenkool op z’n West-Afrikaans

0

Reina deelt regelmatig lekkere en makkelijk te maken recepten op onze site.  Dit keer: boerenkool op z’n West-Afrikaans.

Dit recept is een variatie op een gerecht dat in West-Afrika gemaakt wordt met fijngehakte cassave bladeren. Die cassavebladeren zijn donkergroen en bevatten veel vitamines en ijzer. Hier kun je heel goed wilde spinazie, boerenkool of palmkool nemen.

Als je wilt kun je ook cassava leaves of pondu in een tropische winkel vinden, in de diepvries, maar dan zou je dit gerecht eigenlijk ook moeten maken met een stuk gedroogde vis.

Het is een gedoe, het stoeien met zo’n vis en het voert te ver om het hier allemaal uit te leggen. Maar als je mensen afkomstig uit Afrika in je kennissenkring hebt, ga dan een keer mee de keuken in! Je zult zien: ook daar gebruiken ze maggiblokjes!

Wat heb je nodig?

  • 500 gram verse boerenkool (al van de stronk gerist)
  • 1 ui, in ringen
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 3 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  • 1 vingerkootjegroot stuk verse gember, fijngeraspt of gehakt
  • olie (om in de bakken)
  • 200 gr koolvis (uit de diepvries, MSC keurmerk! Ontdooien hoeft niet)
  • 1/2 bakje kleine roma tomaatjes
  • chilivlokken naar smaak of een rood pepertje in kleine stukjes
  • (vis-)bouillonblokje of nam pla (thaise vissaus) of zout en peper
  • eventueel een klein bekertje crème fraîche.

Aan de slag!

Was de boerenkool en kook met aanhangend water ongeveer 10 minuten, giet af. Bak de ui, paprika, knoflook en gember samen op niet te hoog vuur glazig in een braadpan.

Leg de bevroren stukken koolvis hier bovenop en sluit het deksel, tot de vis ontdooid is.

Snij ondertussen de afgekoelde boerenkool fijn en de tomaatjes door de helft. Roer de vis een beetje los, voeg de boerenkool en de roma tomaatjes toe. Kruiden met chili(peper) naar smaak en een bouillonblokje of nam pla.

Laat het gerecht weer aan de kook komen en voeg eventueel nog wat water toe als het te droog wordt. Het vocht kun je, als je dat lekker vindt, binden met crème fraîche, dan wordt het een wat meer samenhangende saus.

Serveren met gekookte (zilvervlies-)rijst.

Eet smakelijk.

Meer van Reina’s Recepten vind je hier.

Leave A Reply