Reina’s Recepten

0

Reina deelt regelmatig lekkere en makkelijk te maken recepten op onze site.  Dit keer: spruitjes zonder luchtje (misschien alleen van de knoflook.)

Die kleine groene rakkers zijn een grote bron van vitamine C. De truc om ze lekker te houden is ze kort te koken in ruim water, zodat ze wel beetgaar worden maar toch nog frisgroen zijn en geen spruitjeslucht verspreiden.

Ook helpt het als je bij het schoonmaken van de spuitjes de grote middendoor snijdt zodat ze allemaal even snel gaar worden.

Als je kant en klare grote spruiten koopt, dan sowieso doorsnijden. Kleintjes zijn wat smakelijker dan grote, maar het is dan wel weer meer werk. Keuzes…

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen:

  • 500 gram spruitjes (schoongemaakt en op ongeveer gelijke grootte gesneden)
  • een dikke plak (50 gr.) parma of serrano ham, in kleine blokjes gesneden
  • (echte) Boter
  • 1 vingerkootje groot stuk verse gember, in reepjes
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 appeltje (mag een rimpelige zijn), geschild en in grote stukken
  • 1 flink glas droge witte wijn.

Aan de slag!

Zet de spruitje op het vuur in een pan met zoveel water dat de spuitjes onder staan, voeg zout toe.

De spruitjes hoeven maar kort te koken, een minuutje of 7, even proeven. Ze moeten niet meer kraken, maar moeten niet uit elkaar vallen.

Smelt ondertussen een flinke klont boter in een grote koekenpan met een dikke bodem of een braadpan.

Pas op, de boter niet donker laten worden!

Voeg de blokjes rauwe ham toe en laat deze bakken terwijl je het steeds omroert. Laat het niet schroeien of aanbranden, maar een beetje aanzetten aan de bodem mag wel, dat maken we straks weer los met de witte wijn en dat geeft extra smaak.

Voeg dan de gember en knoflook toe en laat deze mee garen.

Giet de spruitjes af en voeg deze toe aan het ham-mengsel. Voeg ook de stukken appel toe en roerbak het geheel een minuutje of 2-3, het vuur mag nu wel hoog staan, en blus af met een flink glas witte wijn. Maal er nog een beetje zeezout over voor extra smaak.

Heerlijk met aardappel/knolselderij puree.

Kook hiervoor gelijke delen aardappel en knolselderij gaar. Knolselderij in kleinere stukken gesneden dan de aardappel omdat die iets langer nodig heeft om gaar te worden.

Maak een smeuïge puree met een klont boter en een scheut melk en breng op smaak met nootmuskaat of peper en zout.

Zo’n puree van twee knolgewassen kan in allerlei combinaties – met pompoen of bataat voor een oranje puree, erg mooi bij de groene spruitjes.

Met selderijwortel voor meer pit, etcetera. In de biologische groente is veel keus in de winter, varieer er lekker op los!

Eet smakelijk.

En proost! Want om die fles wijn nou open te laten staan….

Meer van Reina’s Recepten vind je hier.

Leave A Reply