Dat ik graag in de keuken sta is bepaald geen geheim. Nu krijg ik wel eens een inspirerende suggestie of een receptje opgestuurd om uit te proberen.
Helaas waren de pepernoten van pompoen echt niet te vreten, dus die hebben het niet verder gehaald dan de kliko. Maar de bietenburgertjes waren heerlijk dus daarvan deel ik graag het recept.
Rijke smaak, met pit, door lekkere kaas, ui en knoflook, en fris zoetig door de bietjes. Echt yummie, op een versgebakken broodje, of gewoon naast de gekookte piepers.
Omdat het nogal een morsig werkje is om te maken doe ik maar meteen het recept voor tien burgers, dan kun je dat wat je niet gebruikt, gescheiden met vershoudfolie, in de diepvries doen voor een volgende keer.
Wat heb je nodig?
- Een groenterasp en een schaal om te mengen
- plastic of rubber handschoenen
- grote koekenpan en brede spatel
Ingrediënten (voldoende voor 10 burgers):
- 4-5 rauwe rode bieten
- 150 gram pittige schapenkaas (machego is lekker maar gewoon restjes opmaken kan natuurlijk ook)
- 200 gram havervlokken
- een handjevol sjalotjes
- 4-5 teentjes knoflook
- 2 eieren
- olijfolie
- verse basilicum of peterselie, grof gehakt
- zout en versgemalen peper naar smaak
En (olijf)olie om in te bakken
Aan de slag!
Handschoenen aan – en als je dat niet wilt, rode handen voor lief nemen. Het slijt er wel weer af…
Schil de bietjes en rasp ze grof in een kom. Rasp ook de kaas grof. Snijd de sjalotjes en de knoflook fijn. Doe alle ingrediënten in de kom en meng met de (gehandschoende) hand tot een stevige massa. Laat deze minstens een half uur rusten in de koelkast.
Havermout neemt dan het vocht op. Als de massa te smeuïg is naar je zin voeg je gewoon nog wat meer havermout toe.
Vorm van de massa dan met de hand ca. tien burgers van gelijke grootte en dikte. Om ze te bakken verhit je olie in de koekenpan en je bakt er drie of vier tegelijk. Op matig vuur bakken, steeds keren, tot ze gaar en knapperig zijn. Voorzichtig met omdraaien.
Gebruik een goede spatel, om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. Zorg dat ze een knapperig korstje krijgen. Dit duurt al met al wel zo’n twintig minuten, maar dan heb je ook wat!
Serveren met een (zelfgebakken) vers broodje, met jonge slablaadjes, komkommer of augurk, tomatenplakjes.
De burgertjes zijn van zichzelf heel smeuïg en pittig, dus een sausje hoeft er echt niet bij. Omdat ik nog een half pompoentje over had van de mislukte pepernoten aten wij er in de oven gebakken pompoenschijfjes bij, en dat was ook erg smakelijk.
Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van Reina’s recepten vind je hier.