Mindset

0

Op mijn werk bij Defensie geldt dat niemand sterker is dan het team. Je oefent samen, je leert samen, je sport samen, je eet samen en samen ga je voor het doel. Het belang van samen dingen doen zit niet alleen in het feit dat dat over het algemeen heel leerzaam is; de hogere gedachte achter dingen gezamenlijk doen is dat je het ook in een groep moet doen wanneer je op missie bent. En dan moet je weten wat je aan elkaar hebt. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn, is het makkelijk om samen te werken. Maar wanneer mensen moe worden, het koud is en het ook nog regent, dan wordt in goede harmonie samenwerken al een stuk lastiger. In veel gevallen gaat het dan om de mindset. Het verder kijken dan alleen dit moment, het volhouden totdat het doel is bereikt. En dat het liefste met een positieve mentaliteit. Want in sommige situaties betekent een verschil in mindset een verschil tussen leven en dood.
Net na mijn hiv-diagnose leerde ik een nieuwe groep mensen kennen: de hiv-community. En het is voor een groot deel aan deze gemeenschap te danken dat ik leerde zien dat een hiv niet het einde van de wereld is. Een arts of verpleegkundige kan iets vertellen vanuit de theorie, maar het zijn de ervaringsdeskundigen die laten zien wat leven met hiv in de praktijk betekent. Ik leerde mensen kennen die vaak al jarenlang leefden met hiv en die gezond waren, die werkten, studeerden en op reis gingen. Ik werd warm ontvangen in de hiv-wereld en door de positieve instelling van de mensen die ik leerde kennen, leerde ik om verder te kijken dan vandaag. Hiv zou niet het einde van mijn leven betekenen. Ik zou ervoor gaan; net zoals zo veel mensen voor mij dat al hadden gedaan. De hiv-community leerde mij opnieuw zien hoe groot het belang is van een team, van samen dingen doen, van het hebben van voorbeeldfiguren.
Laten we daarom als community met elkaar verbonden blijven. Zodat mensen die net een diagnose hebben gekregen in een sterk collectief terecht komen en van ons leren wat positief leven met hiv inhoudt. Want het gaat om de mindset. En in sommige situaties betekent een verschil in mindset een verschil tussen leven en dood.

Deze column verscheen eerder in hello gorgeous #35.

Tekst Sterre Illustratie Jiro Ghianni

Leave A Reply