PrEP vanaf 1 augustus bij GGD te krijgen

0

Alle GGD regio’s kunnen vanaf 1 augustus beginnen met het verstrekken van PrEP en de daarbij horende medische zorg. Dit maakte minister Bruins deze week bekend.

Het besluit komt ruim een jaar nadat de Gezondheidsraad adviseerde om de preventiepil beschikbaar te maken voor homomannen. De minister beloofde vorig jaar zomer te werken aan een regeling, die er nu – een jaar later – dan eindelijk is en van start kan gaan, een paar honderd nieuwe hiv-infecties verder.

PrEP wordt helaas nog steeds slechts verstrekt in een onderzoekssetting, terwijl er al meerdere studies over PrEP verstrekking in ons land lopen. Hierdoor kan niet iedereen die PrEP wil, dit ook bij een GGD krijgen straks.

Huisartsen krijgen voorlopig ook geen vergoeding voor de extra consulten die ze geven in het kader van goede PrEP-zorg. Controles op hiv en soa en op het functioneren van de nieren, vallen onder het eigen risico van de ziektekostenverzekering van degene die PrEP gebruikt..

Vorig jaar werd aan 3.000 mensen PrEP voorgeschreven, het merendeel door huisartsen.

Leave A Reply