“Buiten is ze een andere hond dan binnen”

0

Golda (9) is de hond van Pedro (42) en is vernoemd Golda Meir, de eerste vrouwelijke premier van Israël.

“Ik heb Golda gevonden via Facebook, waar ik op een dag een foto van haar zag. Ik had al hond en het leek me een goed plan om die twee samen te brengen. Ze lijkt op een Jack Russell, maar is gewoon een vuilnisbakkenras. Golda zat in een kennel in Portugal en ik heb haar tijdens mijn vakantie met de auto opgehaald. Ik heb haar gekozen omdat ze de kleinste was van het nest en als enige een roze neus had. 

Golda was nog geen jaar oud en niks gewend. Ze heeft de hele weg naar Antwerpen zitten janken. In het begin beet ze aan mijn spullen als ik weg was. Dat was voor haar en mij geen leven. Ik heb toen een hondenkooi gekocht waar ze in kon liggen als ik weg was. Zo heb ik haar kunnen opvoeden. 

Ze is vernoemd naar Golda Meir, de eerste vrouwelijke premier van Israël. Ik wilde haar een naam geven van een sterke vrouw, net als Bea, mijn andere hond die vernoemd is naar Beatrix. Bea is een aantal jaren terug overleden, maar heeft Golda destijds meteen onder haar hoede genomen. 

Foto Henri Blommers

Ik weet niet wat er is gebeurd toen ze nog in Portugal was, maar je kunt nog zien dat bepaalde dingen Golda bang maken. Buiten is ze een andere hond dan binnen. Thuis is ze erg relaxed, maar zodra ze buiten is wordt ze onderdanig en angstig. Ze kijkt dan steeds om zich heen om te zien of er iets is dat haar niet aanstaat. Negen van de tien keer negeert ze andere honden, maar soms moet ze laten zien dat ze er ook is. Zo van: ik ben dan wel een kleine hond, maar ik heb ballen.” 

Hondenfluisteraar

“Ik ben geboren in Duitsland en verhuisde op mijn achtste naar Portugal. Toen ik 21 was, ben ik naar Antwerpen verhuisd. Sinds vorig jaar woon ik in Nederland en heb ik een baan bij een consultancy-firma. Ik heb een goede band met Nederlanders. Jullie zijn – net als ik – direct en daar houd ik van. Bovendien had ik genoeg van Vlamingen. Die draaien altijd om de hete brij heen. 

Golda is een mensenhond, al is ze de eerste paar minuten altijd schuw bij nieuwe mensen. Ze is heel aanhankelijk bij mij en behoorlijk jaloers. Als ik bezoek heb dat naast me op de bank gaat zitten, moet zij er meteen tussen. Ze zal niet grommen, maar laat wel zien dat ik van haar ben. En zij van mij.

Spijtig genoeg ging het bij mijn laatste partner niet goed. Hij had haar geslagen toen ik niet in de buurt was. Daardoor is Golda bang voor hem geworden en ging ze hard blaffen als hij op haar afkwam. Het was haar manier om hem op afstand te houden. De situatie werd erger en erger, waarop ik er een hondenfluisteraar bij heb gehaald. Hij kwam langs om Golda in haar eigen omgeving te zien en heeft met ons gesproken. Toen pas bekende mijn ex dat hij haar had geslagen. De hondenfluisteraar gaf ons adviezen waar vooral mijn ex mee aan de slag moest. Hij heeft wel zijn best gedaan, moet ik zeggen. Maar mijn vertrouwen in hem had een flinke deuk opgelopen. Het heeft niet meer lang geduurd voor we uit elkaar zijn gegaan. Ik ben nu twee jaar single en Golda houdt mij gezelschap. Golda is mijn kind dat me opwacht als ik thuiskom van mijn werk. Kleine honden kunnen behoorlijk oud worden, 15, 16 of zelfs 17 misschien, maar ik moet er niet aan denken dat ik haar ooit zal verliezen.” 

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #27.

Tekst Leo Schenk Fotografie Henri Blommers

OPROEP

Heb jij ook een huisgenoot die je in het zonnetje wilt zetten? Stuur ons dan een mailtje naar info@hellogorgeous.nl.

Leave A Reply