Paascake van Moskovisch deeg

0

De krielkipjes uit de buurt zijn weer aan de leg en ik haal iedere week kakelverse eieren. En met Pasen op komst ben ik ook maar weer eens gaan zoeken in het beduimelde bakboekje van mijn moeder.

Dit was het basisrecept dat mijn moeder gebruikte voor een echte verjaardagstaart. Die met laagjes gevuld met banketbakkersroom en dan sierlijk bespoten met boter crème. Niks pakjes kant-en-klaar en dat is ook nergens voor nodig, want een kind kan de (af-)was doen. Als je een afwasmachine hebt al helemaal, want het vraagt wel het een en ander aan keukenspullen omdat eiwit en eidooiers apart geklopt moeten worden.

Er ontstaat een heel mooi luchtig en toch smeuïg gebak, dat zich heel goed laat vullen. Of dat recept oorspronkelijk nu echt uit Moskou komt, geen idee. Maar bij ons thuis stond Moskovisch gebak gelijk aan feest. Een tulband met kerst en een taart bij iedere verjaardag.

Ik heb even gestoeid met de volgorde van werken en welke kom voor welk ingrediënt, maar ik heb het nu in het snotje en ik heb er een heerlijk Paascake gebakken. Niet persé vanwege Pasen, maar omdat er gewoon veel eieren in zitten.  En dit misstaat echt niet bij een brunch of een High Tea.

Wat heb je nodig?

Elektrische mixer, 3 (beslag-)kommen, cakevorm, keukenweegschaal, en ja… een oven.

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 80 gram suiker
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 80 gram (koude) boter
  • 80 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • Snuf zout
  • boter en poedersuiker om de cakevorm mee te bestuiven
  • fris-zure (frambozen-)jam, ongeveer 3-4 eetlepels 

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 160 graden. Beboter de cakevorm en bestuif met poedersuiker. De beslagkom van kunststof gebruiken voor het opkloppen van de eiwitten. De andere kommen kunnen ook van glas of aardewerk zijn.

Zeef de bloem en de maïzena in een kom en snijd de koude boter er met twee messen doorheen. Je kunt met een kaasschaaf eerst de boter in plakjes snijden. Snijd net zo lang totdat de klontjes boter met het meel eromheen niet groter zijn dan een doperwtje.

Scheid de eieren voorzichtig – eiwitten mogen geen sporen van eigeel bevatten want dan lukt het niet om ze goed stijf te kloppen. Zorg ook dat de beslagkom en de gardes schoon en vetvrij zijn. De eiwitten met een snuf zout in de beslagkom met de mixer zo stijf kloppen dat je de kom ondersteboven kunt houden.

Klop daarna de dooiers met de suiker schuimig en lichtgeel. Leg dat mengsel vervolgens bovenop het stijfgeklopte eiwit en voeg ook het meel-botermengsel toe. Schep dan alles met een metalen lepel rustig door elkaar totdat je geen vlokken eiwit meer ziet en vul de cakevorm.

Na 55 minuten in de oven is de cake gaar. Laat eerst een poosje afkoelen voordat je hem stort. Snijd de cake overlangs 2 keer door in ongeveer even dikke plakken. Bestrijk de onderste plak gelijkmatig met 2 eetlepels jam, leg dan de middelste plak erop en bestrijk ook de tweede laag. Zo hebben de plakjes cake mooie rode streepjes. Maar je kunt de cake ook in gelijke vierkantjes snijden, als petit-fours. 

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply