Innerlijke schoonheid

0

Tryphena Natukunda werd vorig jaar verkozen tot Miss Y Uganda en werd daarmee een ambassadrice tegen hiv-stigma. “Er zijn in Uganda zoveel jonge vrouwen met hiv die nog altijd in stilte lijden en hulp nodig hebben om van dat zelfstigma af te komen.”

De jaarlijkse missverkiezing in Kampala, Oeganda, heeft alles van een typische schoonheidswedstrijd: deelnemers paraderen in schitterende avondjurken en voor de winnares is er die felbegeerde tiara. Toch is dit niet ‘zomaar’ een missverkiezing. De meer dan honderdvijftig concurrenten hebben twee dingen gemeen: ze zijn allemaal jong en hiv-positief.

Stem

De jury kijkt dan ook verder dan alleen naar een mooi figuur of  gezicht. Ze zijn vooral op zoek naar ambassadeurs om het stigma rond hiv en aids te bestrijden.

De achttienjarige Tryphena Natukunda won dit jaar de titel Miss Y Uganda. De Y staat voor ‘jong persoon met hiv/ aids’. Tryphena leeft al heel haar leven met hiv. Meer dan eens heeft zij ondervonden hoe moeilijk het is om eerlijk te zijn over hiv. Een tijdlang was ze daardoor bang voor afwijzing. Die schaamte ligt nu ver achter haar. Ze nam deel aan de schoonheidswedstrijd om haar stem te laten gelden.

“Ik vind het fijn om met mensen om te gaan die mij moed geven en ik houd er ook van om zelf jonge mensen aan te moedigen. Er zijn in Uganda zoveel jonge vrouwen met hiv die nog altijd in stilte lijden en hulp nodig hebben om van dat zelfstigma af te komen. Ik hoop dat ik hen kan helpen in de toekomst.”

Droom

“Ik heb de droom om hulpverlener te worden en studeer daar hard voor. Dit jaar rond ik mijn middelbare school af. Ik leef een gelukkig en gezond leven, neem trouw mijn medicijnen in en heb veel steun van vrienden en familie. Maar het echte geluk heb ik gevonden door mijzelf niet langer minder te voelen door het feit dat ik hiv heb.

Er is een speciale quote: ‘The only person who can pull me down is myself and I will never let myself pull me down in any way’ Deze quote heeft me geholpen in donkere dagen. In tijden dat ik me eenzaam en alleen voelde. Net als de psalm ‘The lord is my shepherd.’

Waarom ze juist mij tot Miss Uganda Y hebben gekozen? Ik denk omdat ik veel kennis over hiv heb, plus de ambitie om de negatieve perspectieven die mensen hebben over hiv te veranderen, Maar misschien is het vooral omdat ik nu stigmavrij ben en de vaardigheden heb om vrij te spreken en zo een voorbeeld kan zijn voor anderen.”

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #19.

Tekst Natasja Bijl Fotografie Jacqueline Alesi

Leave A Reply