Veel ouderen met hiv nemen te veel medicijnen

0

Geneesmiddelen die het risico op vallen en verwarring vergroten, worden te lang voorgeschreven aan ouderen met hiv, zonder regelmatige controles. Dit is te lezen op Aidsmap, naar aanleiding van een Spaans onderzoek.

Mensen met hiv worden steeds ouder en met de jaren komt ook meer kans op hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en verschillende soorten kanker. We nemen daar allerlei medicijnen voor, maar het onderzoek keek voornamelijk naar medicijnen die overbodig worden genomen of mogelijk een gevaar zijn voor iemands gezondheid. Onder deze medicijnen zijn sommige pijnmedicatie en antidepressiva, vanwege de vergrote kans op vallen door duizeligheid.

De meest ‘over’-voorgeschreven medicijnen zijn lorazepam en diazepam. Er waren ook medicijnen die niet werden voorgeschreven terwijl dit wel had gemoeten. Dit waren met name medicijnen om hart- en vaatziekten te voorkomen, en vitamine D en calcium tegen botontkalking en -breuken.

Er bestaan allerlei manieren om te bepalen of iemand overbodige medicijnen neemt, maar er mist nog een tool die afgestemd is op het medicatiegebruik van oudere mensen met hiv.

Leave A Reply