Moderna begint trials voor hiv-vaccin

0

Moderna, de farmaceut die een van de eerste vaccins tegen COVID-19 ontwikkelde (met behulp van Dolly Parton!) begint trials met een hiv-vaccin.

De trials worden gebruikt om het door Moderna ontwikkelde mRNA-hiv-vaccin te testen op mensen. Anders dan de meeste bestaande vaccins, bevat het vaccin van Moderna geen (dode) deeltjes van het virus zelf. Met de mRNA techniek bevat het vaccin proteïnes die in het lichaam actief worden en een immuunreactie in het lichaam triggeren. Het grote voordeel hiervan is dat het ook bescherming kan bieden tegen allerlei mutaties van hiv. Er bestaan momenteel zo’n 16 mutaties van het virus.

Aan een effectief hiv-vaccin wordt al jaren gewerkt, maar nog zonder resultaat. Met hiv-behandeling als preventie en PrEP daalt het aantal nieuwe hiv-infecties ook in ons land gestaag. Een werkend vaccin tegen hiv zou een ware “game changer” zijn, aldus dr. Mark Feinberg, directeur van  het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI).

De trials met het Moderna vaccin lopen door tot het voorjaar van 2023.

Leave A Reply