Kinderkunst

0
Ik ben juf bij een kinderclub. En daar laat ik op een middag aan de kinderen een plaatje zien van het schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, geschilderd door Rembrandt. Na een introductie geef ik iedereen een schort, een wit vel papier, twee kwasten, water en verf. Nieuwsgierig kijk ik van een afstandje toe hoe iedereen een eigen kunstwerk creëert.
Na drie kwartier is het tijd om op te ruimen. Iedereen zit in de kring en mag iedereen vertellen over het schilderij dat is gemaakt. De een heeft zijn toekomstdroom (vrachtwagenchauffeur) geschilderd. Een ander heeft zijn nieuwe hond op papier gezet en een derde heeft een bloem geverfd.

Illustratie Jiro Ghianni

De laatste persoon die iets over haar tekening mag vertellen is Naomi. Een paar maanden geleden was ze erg ziek, maar sinds ze een insulinepomp heeft, gaat het een stuk beter met haar. Naomi houdt het papier omhoog en we zien een meisje dat aan het schommelen is. De vrolijkheid spat van de tekening af. De lucht is blauw en naar goed kleutergebruik straalt vanaf een hoek van het papier de zon ons toe. Naomi vertelt over haar schilderij. “Hier zie je dat ik aan het schommelen ben in onze tuin. Ik ben blij. Wat niemand hier kan zien maar wat ik wel heb, is een pomp aan mijn buik. En omdat ik die pomp heb, kan ik blij zijn en schommelen en lig ik niet in het ziekenhuis.”

Terwijl ik naar Naomi’s tekening kijk, realiseer ik me dat, wanneer ik op dit moment een tekening over mijzelf zou moeten maken, die er net zo vrolijk uit zou zien als die van Naomi. Een blij persoon die met blote voeten op het groene gras staat, een blauwe lucht met een gele zon in de hoek van het papier. En in mijn tas, onzichtbaar voor de rest van de wereld, de kleine pillen die mij in staat stellen om in werkelijkheid net zo gezond en blij te zijn als dat ik op de tekening, gemaakt in mijn gedachten, sta afgebeeld. Want dankzij die kleine pillen is ook op míjn tekening het geluk onmiskenbaar aanwezig.   
Deze column verscheen eerder in hello gorgeous #34.
Tekst Sterre Illustratie Jiro Ghianni

Leave A Reply