Injectables goedgekeurd

0

Veel mensen kijken ernaar uit: in plaats van elke dag je hiv-medicatie innemen om de twee maanden  een injectie met hiv-meds laten zetten. De Europese Commissie heeft de injectables vorige maand goedgekeurd. Grootschalige inzet laat echter nog op zich wachten.

De Hiv Vereniging meldt dat de hiv-behandeling bestaat uit een duotherapie van Vocabria (cabotegravir injectie) en Rekambys (rilpivirine injectie). Deze injecties worden geproduceerd door ViiV Healthcare en Janssen Pharmaceutical Companies.

De injecties worden in de heup of in de bilspier gezet en zijn qua werkzaamheid en veiligheid vergelijkbaar met medicatie in pil-vorm. De injecties worden enkel nog in het ziekenhuis gezet. Er wordt gekeken of dit in de toekomst door huisartsen kan worden gedaan.

Momenteel worden de injecties nog niet op grote schaal gegeven in Nederland. Er lopen wel een paar onderzoeken, o.a. in het AMC te Amsterdam, maar de injectables worden nog niet vergoed door de zorgverzekering. Hier wordt volgens de Hiv Vereniging wel hard aan gewerkt. 

Uit een peiling onder onze lezers in 2016 bleek dat tweederde van de ondervraagden een voorkeur heeft voor injectables boven hiv-pillen.

Leave A Reply