Eliane verzamelt hiv-medicatie voor Roemenië

0

Eliane zamelt ongebruikte hiv-medicatie in voor zwangere vrouwen met hiv in Roemenië. “We zetten ons in voor het klimaat en recyclen plastic en ander afval om het milieu te sparen. Maar we hebben nog steeds apotheken die medicijnen weggooien die niet meer gebruikt worden.”

Eliane, hoe is het idee ontstaan om hiv-medicatie in te zamelen voor Roemenië?

“Vorig jaar ontmoette ik tijdens een meeting van European AIDS Treatment Group in Brussel een Roemeense vrouw. Zij zocht mensen die hun hiv-medicijnen wilden doneren voor zwangere vrouwen met hiv. We werden vrienden op Facebook en hielden zo contact met elkaar. Toen ze mij vertelde dat deze vrouwen regelmatig zonder hiv-medicatie zitten, brak mijn hart. Zonder hiv-medicatie lopen ze kans dat hun kinderen met hiv worden geboren. Ik begrijp niet dat dit nog kan in Europa.”

Hoe ga je vervolgens te werk?

“Ik vraag continue mensen in mijn netwerk, via berichtjes en mails, of ze medicijnen over hebben. Dit gebeurt vooral als mensen van medicatie switchen en dan met ongebruikte medicijnen blijven zitten. Ik zamel deze dan in, vergelijk ze met een lijst die ik van mijn contact in Roemenië krijg, en hierna stuur ik de nodige medicatie naar Roemenië. Het doet me pijn dat we ons inzetten voor het klimaat en plastic en ander afval recyclen om het milieu te sparen. Maar we hebben nog steeds apotheken die medicijnen weggooien die niet meer gebruikt worden. Medicijnen waar niks mis mee is en voor andere mensen levensreddend kunnen zijn. Alleen omdat de medicijnen zijn voorgeschreven aan een persoon, mogen ze niet door iemand anders worden genomen.”

Heb je ook apotheken benaderd?

“Zeker. Ik heb met een aantal apothekers hier in Amersfoort gepraat. Die vertelden me dat ze vroeger wel medicijnen die over waren bijvoorbeeld naar landen in Afrika stuurden. Hier kwam een eind aan toen de inspectie van volksgezondheid eiste dat ze dit niet meer deden. Ik vertel ze dan altijd dat ze het stiekem aan mij kunnen geven, zonder dat de inspectie dit komt te weten. Waarom ongebruikte medicijnen vernietigen als we hiervoor een doel kunnen vinden? En dan maken we ons zorgen omdat iedere 40 seconden iemand sterft aan de gevolgen van aids, omdat ze geen medicatie hebben.”

Wat kunnen mensen doen als ze je hun ongebruikte hiv-medicatie willen sturen?

“Als mensen van medicatie switchen en nog ongebruikte medicijnen thuis hebben, dan kunnen ze contact met mij opnemen. Stuur mij een berichtje via hivstigmafighter@gmail.com en dan hoor je van mij.”

 

Leave A Reply