Groeten uit Limburg

0

Nikki Veldhuizen (39) is sinds 2016 regiocoördinator in Limburg voor de Hiv Vereniging. Na een moeizame start lopen de activiteiten in de regio nu goed. 

Nikki, je komt oorspronkelijk uit Amsterdam. Hoe kwam je in Limburg terecht?

“Ik heb zo’n zes jaar gewerkt bij het Aidsfonds als productiebegeleider. Voor de liefde ben ik naar Limburg vertrokken. Ik was verbaasd dat er hier niks voor mensen met hiv werd georganiseerd. Via oud-collega’s kwam ik contact met Sabine. Zij was al begonnen om hier iets van de grond te krijgen, maar vond het heel lastig. Hiv is een moeilijk onderwerp om over te praten. Er zit nog veel stigma en taboe op. Helemaal in Limburg met al die kleine dorpjes en het katholieke geloof. Omdat ik ervaring heb met het organiseren van evenementen en activiteiten leek het ons een goed idee om als koppel aan de slag te gaan.”

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

“We hebben bijvoorbeeld contact gezocht met het hiv-behandelcentrum in Maastricht, met het COC en met buddyzorg Limburg. Zij konden ons helpen door mensen te wijzen op onze activiteiten. Men weet ons hierdoor steeds meer te vinden.”

Foto Henri Blommers

Hoe loopt het nu?

“In het begin was het moeilijk om mensen zover te krijgen dat ze naar ons toekomen. Maar het afgelopen half jaar worden onze activiteiten steeds beter bezocht. Soms zijn er wel 25 personen. Het is een heel gemengde groep. Door het contact te maken, leren mensen hun hiv beter te accepteren.”

Wat doen jullie naast het regelmatig organiseren van een lunch nog meer?

“Via de Hiv Vereniging bieden we ook in Limburg peer-counseling aan. Hierbij worden mensen met hiv gekoppeld aan een getrainde vrijwilliger, die al langer ervaring heeft in het leven met hiv. Sabine houdt zich er mee bezig en ook Julia is hiervoor getraind. Vaak verwijst het ziekenhuis hiernaar door, maar mensen kunnen dat ook zelf aanvragen. We werken ook samen met het ziekenhuis als ze informatiebijeenkomsten organiseren. En er wordt voorlichting gegeven door getrainde voorlichters van de Hiv Vereniging. We zijn erg actief rond Wereld Aids Dag en werken daarin samen met veel andere lokale organisaties. Vorig jaar hebben we o.a. een paneldiscussie over PrEP georganiseerd en een kerkdienst met een afsluitende borrel. Ook hebben we samen met het COC Limburg een voorlichting over hiv gegeven aan asielzoekers en migranten. Het was echt een groot succes, ook om hiv in Limburg meer op de kaart te zetten.”

Je hebt zelf geen hiv. Hoe is het om te werken voor mensen die wel hiv hebben?

“Veel mensen denken dat ik hiv heb, maar ze durven het niet te vragen. Ik sta er nooit bij stil. Ik ben er zo aan gewend dat het voor mij geen issue is.”

Hoeveel vrijwilligers hebben jullie?

“Op dit moment zijn we met z’n drieën. Allemaal vrouwen. We zoeken zeker nog uitbreiding. Het liefst mannen met hiv. Dus als je nog iemand weet….”

Hoe gaat het met Limburg in vergelijking met andere regio’s van de Hiv Vereniging?

“Ik denk dat wij een heel actieve regio hebben. Dit komt met name omdat we er veel tijd en energie in steken. Dat doen ze in andere regio’s ook, maar in een aantal komt het niet van de grond.

Mis je Amsterdam niet?

“Nee hoor. Ik zit hier goed in het Limburgse heuvelland en ben niet van plan terug te gaan.”

De activiteiten van Hiv Vereniging regio Limburg zijn elke eerste zaterdag van de maand van 12:00 – 14:00 uur in het Land van Gulick aan de Engelenkampstraat 25 te Sittard.

Actuele informatie informatie is te vinden op: hivvereniging.nl/limburg.

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #26.

Tekst Leo Schenk Fotografie Henri Blommers

Leave A Reply