“Het is een heerlijk meisje”

0

Harley (1) is de poes van Thijs (29) en Robin (41), die twee een relatie hebben en samenwonen.

“Ik vind alle dieren leuk, maar Robin was eerst echt een hondenmens. We wonen echter eenhoog, midden in de stad, en een hond is dan niet echt handig. Via goede vrienden kwamen we in contact met een fokker van Maine Coons. Alles is groot aan dit soort katten, het zijn net huistijgers. Daarnaast zijn ze ook ontzettend nieuwsgierig, gek op aandacht en dol op mensen. Ze hebben echt een hondenkarakter.

Eigenlijk wilden we een kater, zo’n logge derde man in huis. Maar toen we het nest bezochten, klom Harley op mijn schoot en viel als een warm bolletje in slaap. Hetzelfde gebeurde bij Robin toen we voor de tweede keer het nest bezochten. Ik geloof nu echt dat een dier ook zijn baasje uitkiest.

Omdat we een kater wilden, hadden we de naam Rommel al uitgekozen. Maar een poes kun je geen Rommel noemen. We hadden net de film Suicide Squadgezien, met de slechterik Harley Quinn. We vonden Harley een mooie en stoere naam, die bij haar past. Het is een heerlijk meisje, maar er zit ook een kop op.

Foto Henri Blommers

Poezen zijn geen handenbinders zoals honden, die je drie, vier keer per dag moet uitlaten. Ik werk onregelmatig en Robin is zelfstandig ondernemer. Hierdoor kunnen we de zorg voor Harley verdelen. Harley is dus weinig alleen thuis en dat vinden we belangrijk. Maine Coons hebben een toegewijd karakter, maar dat betekent ook dat ze snel kunnen vereenzamen als je ze te lang alleen laat.”

Groeispurten

“Maine Coons hebben net als andere dieren groeispurten en ze groeien door tot hun derde jaar. Iedere keer als Harley een groeispurt heeft, wordt ze een puber. Zo slaapt ze meestal naast het hoofdkussen van Robin of van mij, maar nu ligt ze op een stoel in de slaapkamer. Ze kan ons dan wel in de gaten houden, maar onze goedbedoelde knuffels worden vriendelijk doch resoluut afgewezen. Ze is echt een lady.

Het is moeilijk om een goede fokker te vinden omdat dit ras zo populair is. Als je een broodfokker hebt gevonden, zit je meestal niet goed. De katten uit die nesten hebben vaak last van gezondheidsklachten. Voor een Maine Coon betaal je al gauw tussen de € 600 en € 700. En dan hebben we het nog niet eens over alle kattenellende die je erbij moet kopen. Klimpalen bijvoorbeeld, die voor deze katten groter moeten zijn dan normaal. De klimpalen uit de dierenwinkel zijn niet alleen te klein voor Harley, maar ook nog eens foeilelijk. We hebben haar klimpaal daarom speciaal in Polen laten maken. Verder koop ik de dierenwinkel leeg met alles wat ik leuk vind. Maar ze speelt het liefst met een propje papier.

Mensen denken vaak dat katten arrogant zijn en alleen maar voor eten naar je toe komen. Harley is dat zeker niet. Ze is een echte mensenkat en hoort bij ons gezinnetje.”

Oproep: Wil jij ook een keer je huisdier in het zonnetje zetten met een prachtige foto? Stuur dan een mailtje plus foto van je huisdier naar info@hellogorgeous.nl.

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #25.

Tekst Leo Schenk Fotografie Henri Blommers

 

Leave A Reply