hello gorgeous hallo gudu

0

Afgelopen weekend werd in Paramaribo de Surinaamse editie van hello gorgeous gepresenteerd.

Het idee hiervoor ontstond vorig jaar toen ons bestuurslid en hiv-internist Kees Brinkman terugkwam van een bezoek aan Suriname, waar hij elk jaar deelneemt aan een hiv-symposium. Hij merkte dat er een grote behoefte was in actuele informatie over hiv en vroeg aan de makers van het Nederlandse magazine of ze een Surinaamse editie wilden maken.

Dit voorjaar reisden fotograaf Marjolein Annegarn en haar man Hans van Dijk naar Suriname om de eerste verhalen te verzamelen. Eind augustus ging hoofdredacteur Leo Schenk samen met fotograaf Henri Blommers en vormgever Stefan Silvestri naar Paramaribo om de rest van de verhalen op te tekenen en te kijken naar de mogelijkheden om het tijdschrift in Suriname te laten drukken.

Het magazine is gemaakt in samenwerking met de Surinaamse journalist en eindredacteur Christio Wijnhard. In de Surinaamse krant De Ware Tijd zegt hij over hallo gudu: “We hebben getracht om een zo divers mogelijk beeld te geven, om het vooroordeel weg te nemen dat hiv een gay ziekte is. Het is helaas niet gelukt om het blad ook hier te laten drukken, want het kostte twee keer zoveel dan in Nederlands. Dat is jammer.”

Kees Brinkman en Christio Wijnhard

Het doel van deze Surinaamse editie is tweeledig: aan de ene kant wil het de Surinaamse bevolking voorlichten over hiv om zo het taboe te doorbreken; anderzijds wil het mensen met hiv weerbaar maken.

Het is gelukt om een aantal mensen te vinden die herkenbaar in beeld op de foto wilden. Hoofdredacteur Leo Schenk: “Ik heb enorm veel bewondering voor een ieder die zijn of haar verhaal wilde delen in het magazine. Daar is veel moed voor nodig.  Het is ook nodig, want meer zichtbaarheid van mensen met hiv betekent dat het stigma afneemt.”

Hallo gudu is verschenen in een oplage van 3.500 exemplaren, die o.a. worden verspreid via ziekenhuizen, gezondheidscentra en bibliotheken.

Deze bijzondere editie is nu ook online te bestellen!

Leave A Reply