Mensen met hiv gezocht uniek AIDS 2018 project

0

Van 23 juli tot 27 juli vindt de tweejaarlijkse Internationale Aids Conferentie plaats in Amsterdam. Voor een uniek project worden mensen met hiv van diverse pluimage gezocht.

Rondom het congres organiseert de gemeente Amsterdam in samenwerking met enkele erfgoedinstellingen het project ‘Voices of the Epidemic’. In de vorm van een korte film vertelt dit project het verhaal van verschillende Nederlandse groepen die werden en worden geraakt door hiv/aids. Op locaties door heel Amsterdam wordt de film getoond, deze is gericht op Amsterdammers, maar toegankelijk voor iedere geïnteresseerde.

‘Voices of the Epidemic’ beschrijft de epidemie vanuit het perspectief van Long Term Survivors, gezondheidswerkers, partners en omgeving die de epidemie van dichtbij meemaakten. In een serie van gefilmde interviews geven zij een persoonlijk verhaal over hoe hiv/aids op verschillende groepen in Nederland impact had en heeft, en hoe deze gemeenschappen elk op hun eigen manier reageerden op de epidemie. Het doel van het project is het vertellen van minder bekende  verhalen en zo het bestaande narratief van de geschiedenis van hiv/aids in Nederland te verbreden.

 Voorbeelden van minder vertelde verhalen zijn verhalen uit de Surinaamse en Ghanese gemeenschappen, verhalen van (ex-)verslaafden, van heteroseksuele vrouwen en verhalen van de LHBTQ-mensen binnen de dovengemeenschap. Om tot deze verhalen te komen werkt de projectgroep nauw samen met belangenorganisaties van de verschillende gemeenschappen. Zo zijn er reeds contacten gelegd met Hello Gorgeous, Roze Gebaar, Hiv Vereniging, De GGD, en IHLIA.

Het filmmateriaal wordt online en op verschillende locaties getoond, waaronder het Amsterdam Museum, maar ook op andere relevante plekken binnen de geschiedenis van hiv/aids. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekenhuizen of homobars. Wij organiseren van première, waar de geïnterviewde, de pers en collega’s uit de erfgoedwereld aanwezig kunnen zijn. De première zal naar alle waarschijnlijkheid in het Amsterdam Museum worden gehouden.

Wil je je hiv-verhaal vertellen voor dit project? Neem dan contact op met Hugo Schalkwijk: hugo@oudwasgoed.nl.

Leave A Reply