Positive Flame tijdens AIDS 2018

0

Eind juli wordt in Amsterdam AIDS 2018 georganiseerd; het grootste hiv-congres ter wereld. In die week is het precies 90 jaar geleden dat in Amsterdam de Olympische Spelen plaatsvonden. Bij die spelen is de olympische vlam geïntroduceerd: de blijvende bijdrage van Nederland aan de Olympische Spelen.

Fred Verdult (Volle Maan) kwam op het idee om ook een vlam te ontsteken die door verschillende fakkeldragers door Amsterdam zal worden geleid.

Op woensdag 25 juli vanaf 16.30 uur wandelen 37 fakkeldragers gezamenlijk een route door Amsterdam. Om de beurt dragen zij de speciaal ontworpen Positive Torch. De fakkel zal worden ontstoken door Peter Staley, een van de meest prominente Amerikaanse aidsactivisten, die al sinds de jaren tachtig opkomt voor mensen met hiv en aids.

De eerste fakkeldrager is Nobelprijswinnaar Françoise Barré-Sinoussi, die in de jaren tachtig het hiv-virus heeft ontdekt: ‘Dit Positive Flame event is een heel sterk symbool van alle internationale inspanningen die tot grote overwinningen hebben geleid in de zevenendertig jaar dat we strijden tegen hiv en aids.’

Françoise draagt de fakkel over aan iemand die in 1984 de diagnose aids te horen heeft gekregen. Deze fakkeldrager krijgt rugnummer 1984. Hij draagt de fakkel op zijn beurt over aan Peter Staley (rugnummer 1985). Daarna komen drieëndertig fakkeldragers die leven met hiv in Nederland. Elk heeft een andere ‘hiv-leeftijd’ en leeftijd: de oudste fakkeldrager is tachtiger, de jongste is zes jaar. De laatste fakkeldrager is Timothy Ray Brown, de enige mens ter wereld die is genezen van hiv.

De laatste fakkeldrager zal om 19.30 uur in het legendarische DeLaMar Theater de Positive Flame ontsteken. Dat is dan het begin van The Power of Love summer edition die avond met als eregast prinses Mabel.

Leave A Reply