Hiv hoort geen taboe meer te zijn

0

Er rust nog steeds een taboe op het hebben van hiv. Terwijl er tegenwoordig juist goed met hiv te leven is, mits je je laat behandelen. Sterker nog, bij succesvolle behandeling is hiv niet meer overdraagbaar!

Daarom brengt het H-TEAM, samen met het platform Man tot Man, twee video’s en drie wenskaarten uit die het stigma rondom hiv moeten wegnemen. Hiermee hopen we dat mannen die seks hebben met mannen zich sneller laten testen en zo eerder met hun behandeling kunnen beginnen.

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt geleidelijk. Toch komen er jaarlijks nog zo’n 900 nieuwe hiv-diagnoses bij. Eind 2015 was het geschatte totaal 22.900. Hierbij begint 45% van de mensen met een hiv-diagnose laat met behandelen, wanneer de afweer al behoorlijk is aangetast.

Met het doorbreken van het taboe wil het H-TEAM bereiken dat mensen zich eerder laten testen en sneller met een behandeling beginnen. Naast de wenskaarten, lanceert het H-TEAM twee video’s die laten zien dat hiv heel normaal is én de website www.laatjesneltesten.nl.

De ‘positieve’ wenskaarten zijn te verkrijgen bij het Amsterdamse Scheltema, Savannah Bay in Utrecht en bij de American Book Center filialen in Den Haag en Amsterdam. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het Aidsfonds. Meer informatie op www.laatjesneltesten.nl.

Leave A Reply