Gemiste kans

0

Bekende Nederlanders als 3FM dj Frank van de Lende zitten vol met ‘leuke’ grappen over hiv en aids. Het is alleen jammer dat deze grappen door de gemiddelde Nederlander wordt gezien als waarheid.

Zijn ‘grap’ over aids, welke je op zou lopen als je in het water in Amsterdam valt na de Canal Parade tijdens Pride, was natuurlijk ongepast. Als te doen gebruikelijk werd daarom snel een kort artikeltje met een excuusje gepost en is daarna was alles weer goed.

Maar is dat wel zo?

Natuurlijk was het soort van goed. Frank van der Lende heeft immers keurig zijn excuus aangeboden bij de gay community, van wie hij indirect suggereerde dat ze allemaal aids hebben. Dat er verschil zit tussen hiv en aids, is een kleinigheidje waar jammer genoeg niet op terug gekomen wordt.

Helaas was het voor de dj met een artikeltje in gay.nl afgedaan. Ongetwijfeld zal half Nederland flink gelachen hebben om zijn grap. Ik vraag mij af of Van de Lende zich ook heeft gerealiseerd dat hij bij half Nederland met zijn grap een vooroordeel heeft bevestigd dat je hiv kan overdragen via water.

En zou hij zich ook gerealiseerd hebben dat hiv een virus is dat ook bij heteroseksuele mannen en vrouwen voor komt en dat die niet op gay.nl zitten? Zijn excuus heeft hen dus niet bereikt.

Helaas wil Van der Lende niet in gesprek met de hello gorgeous redactie, omdat hij mogelijk in herhaling zou vallen. Toch moeten we vanuit hello gorgeous bij herhaling mensen in Nederland uitleggen wat hiv is om het stigma hierover weg te nemen. Met een beetje herhaling en bewustzijn is dus niets mis, leek ons.

Maar Frank heeft niets tegen homo’s want hij zegt: “Voor mij is het heel vanzelfsprekend dat iedereen gelijk is: homo’s, lesbo’s, hetero’s, transgenders! Alleen is dat nog niet algemeen geaccepteerd en daar zet ik me voor in. Ik ben vóór genderneutraliteit. Een man mag zich kleden als een vrouw en andersom. Weg met stereotypes!”

En zo zien we Frank van der Lende trotst zijn boot opstappen en vertrekt hij om mee te doen aan de Canal Parade.

Het gevecht tegen het stigma van hiv is commercieel blijkbaar niet zo boeiend als de actualiteit van genderneutraliteit. Daarmee mist hij wel de kans om Nederland te vertellen dat je hiv niet over kunt brengen via water, zoenen, elkaar aanraken, of elkaars eten te delen. Of beter: dat mensen met hiv die succesvol worden behandeld het virus helemaal niet kunnen overdragen.

Gelukkig hebben we hello gorgeous en de vele vrijwilligers nog om dit wel te doen.

Tekst en fotografie Arjan Spannenburg

 

Leave A Reply