Aantal nieuwe hiv-infecties Amsterdam gedaald

0

Het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses in Amsterdam is in vijf jaar tijd gehalveerd naar 162 in 2015. Een opvallende daling, want jarenlang schommelde het aantal mensen dat te horen krijgt dat ze hiv-geïnfecteerd zijn, tussen de 300 en 360 per jaar.

Volgens directeur Peter Reiss van Stichting Hiv Monitoring is er niet één oorzaak te noemen. “Het is een combinatie van factoren”, zegt hij in een interview met Het Parool vandaag.

Reiss vermoedt wel dat het feit dat mensen meteen na de diagnose starten met de behandeling een belangrijke winst heeft betekend in de daling. Mensen met hiv die succesvol worden behandeld kunnen namelijk het virus niet overdragen.

In Amsterdam wordt er ook onderzoek gedaan onder homo- en transmannen op PrEP. Volgens Reiss is de invloed hiervan op de daling van het aantal nieuwe hiv-infecties nog beperkt. “Ik durf niet hardop te zeggen dat we daar in 2015 al de vruchten van plukten. Misschien in het staartje”, aldus Reiss, die ook aan het hoofd staat van het H-team.

Dit is een samenwerkingsverband tussen een aantal hiv-instellingen, gericht op het tot nul brengen van het aantal nieuwe hiv-infecties in de hoofdstad.

Amsterdam heeft ook de Internationale VN-doelstellingen heeft gehaald op weg naar een aidsvrije wereld in 2030. Dit werd bekend gemaakt op een hiv-congres in Parijs. 

Lees hier het interview  uit hello gorgeous met Peter Reiss over het wereldcongres dat volgend jaar in Amsterdam wordt georganiseerd.

Leave A Reply