Eerlijkheid als leidraad

0

Een grote groep homomannen gebruikt drugs voorafgaand of tijdens seks. Zij lopen daardoor een verhoogde kans op hiv, soa en verslaving. Hans (37) besloot het roer om te gooien, maar dat ging niet zonder slag of stoot. “Als je lager wilt, hoef je alleen maar dieper te graven.”

“Ik was een jaar of twaalf toen ik voor het eerst alcohol dronk. Lekker vond ik het niet, maar ik genoot zo van het effect dat ik pas stopte met drinken toen ik ziek werd. Dit onvermogen om mezelf af te remmen heeft er altijd ingezeten. Als ik eenmaal begin, is het hek van de dam. Daar kan ik niets aan doen. Toch is er maar één iemand verantwoordelijk voor het nemen van het eerste glas. En dat ben ik.”

Afgewezen

Homomannen hebben als groep een verhoogde kwetsbaarheid voor verslaving. Door discriminatie en afwijzing kampen ze vaak al jong met een negatief zelfbeeld en gebrek aan sociale steun. Ook Hans stond er al vroeg alleen voor. “Ik was al jong seksueel actief en de jongens met wie ik seks had, waren hetero. Mijn verliefdheden waren dan ook nooit wederzijds. Ik werd keer op keer afgewezen. Dat heeft mijn zelfbeeld allesbehalve goed gedaan.”

Zijn woede en verdriet kan Hans met niemand delen. Zijn ouders hebben relatieproblemen en als Hans vijftien is, krijgt hun oudste zoon een zware hersenbloeding. Het is een klap die het gezin maar ternauwernood te boven komt. “Alle zorg van mijn ouders ging vanaf dat moment naar mijn broer. Zijn hersenbloeding was voor mij een mokerslag. Vanuit het niets realiseerde ik me ineens ten volle dat het zomaar afgelopen kan zijn. Ik besloot dat mijn leven een feest moest worden.”

Nachtleven

Na een lange periode van revalidatie, komt zijn broer weer thuis wonen. Hans vertrekt naar Rome om een jaar later te gaan studeren in Lausanne. Aan intelligentie en talent geen gebrek, maar de eenzaamheid breekt hem op. “Ik voelde me alleen en ging steeds meer blowen en drinken. Bovendien had ik inmiddels een relatie met een man in Amsterdam.” Na een jaar vindt Hans het mooi geweest en keert hij terug naar Nederland.

Samen met zijn vriend duikt Hans het Amsterdamse nachtleven in en al snel neemt hij zijn eerste pil. “Ik vond het fantastisch, al mijn angsten en onzekerheden waren in één klap verdwenen. Mijn vriend en ik hadden beiden een drukke baan en ik werkte in een omgeving waar drugsgebruik normaal leek. Collega’s gingen geregeld even naar het toilet voor een lijntje coke. En ik vond het leuk om de drugs te halen.”

Foto Henri Blommers

Sluipenderwijs komen drank en drugs steeds centraler te staan in hun relatie. “Uiteindelijk heeft dat onze relatie de das omgedaan. Mijn vriend zag het probleem niet zo, maar ik zag geen toekomst in een relatie die in toenemende mate werd bepaald door drank en drugs.” Na zeven jaar lief en leed te hebben gedeeld, verbreekt Hans de relatie.

Zijn gebruik krijgt hij er niet door onder controle. “Ik blowde toen vooral veel. Door mijn negatieve zelfbeeld kon ik niet genieten van seks. Maar als ik drugs op had, voelde ik geen angst en onzekerheid meer.” Dezelfde drugs zorgen ervoor dat Hans steeds vaker over zijn seksuele grenzen gaat. Meer dan eens heeft hij onveilige seks en bij een routinecheck in 2008 wordt hem verteld dat hij hiv heeft.

Eva Vraeghe

Na zijn diagnose gaat Hans op het oog probleemloos verder met zijn leven. Hij heeft twee banen en maakt ‘s nachts als dragqueen Eva Vraeghe furore in het nachtleven. “Eva had haar vaste maandelijkse avond in een club. We kregen gratis drank als we in drag verschenen. Dat liep geregeld uit de hand, want eenmaal dronken, kwam mijn opgekropte woede naar buiten. Ik kon dan erg venijnig worden en daar waren ze in de club niet blij mee.

Achteraf schaamde ik me natuurlijk, maar op een bepaalde manier paste mijn gedrag wel bij het personage. Eva droeg niet voor niets zichtbare wonden. Via haar kon ik uiting geven aan de psychische pijn die ik als Hans ervoer.

Die psychische wonden hadden wel degelijk met hiv te maken. Want ook al had ik mijn diagnose meteen gedeeld met vrienden en mijn directe omgeving; echt spreken over mijn hiv durfde ik niet. Die angst bleef, ook toen ik na een jaar undetectable werd.”

Kwetsbaar

“Daten werd ingewikkeld. Om het onderwerp hiv te vermijden, zette ik in mijn profiel dat ik bare seks wilde. Ik gokte erop dat de ander dan wel zou begrijpen hoe het zat. Bovendien kon ik, door zo expliciet te zijn, mijn onzekerheid buiten beeld houden. Voor de buitenwereld was ik ‘out and proud’ als homoman met hiv. Maar vanbinnen voelde ik me juist enorm kwetsbaar.

Als Eva had ik meestal genoeg aan alcohol. De adrenaline en de energie die ik kreeg van het publiek, maakten drugs overbodig. Zonder Eva merkte ik dat ik met coke op wél over mijn hiv durfde te spreken. Seks en coke raakten daardoor steeds meer met elkaar verweven.

Aan de buitenkant zag mijn leven er fantastisch uit, maar de werkelijkheid was anders. Ik ging steeds meer coke gebruiken, dronk soms veel te veel, had huurachterstanden en in mijn woning was het dikwijls een bende. Begin 2013 was ik ten einde raad. Ik had weer eens drie kwartier op mijn dealer staan wachten om niet veel later opnieuw te bellen en hem te smeken om meer. Als je lager wilt, hoef je alleen maar dieper te graven. Ik was verslaafd, wist me geen raad met mijn hiv en haatte mezelf tot op het bot. Uiteindelijk heb ik mijn psycholoog/coach in vertrouwen genomen. Niet veel later ben ik naar een afkickkliniek gegaan.”

Foto Henri Blommers

Clean

“In die kliniek was ik de enige homo in een groep heteromannen. Dat liep in het begin niet zo lekker. Ik ging me ook steeds meer ergeren aan de dagelijkse grappen over vrouwen en grote tieten. Uiteindelijk durfde ik daar wat van te zeggen. Dat werd heel goed opgepikt. Ik voelde me meer opgenomen in de groep en leerde ruimte voor mezelf te maken. Ik heb daar acht weken intern gezeten en ben sindsdien clean. Het eerste jaar bezocht ik dagelijks een zelfhulpgroep. En ook nu ik al vier jaar niet meer gebruik, ga ik daar nog regelmatig naartoe.”

Om clean te blijven heeft Hans zijn oude leven de rug toegekeerd. “Mijn wereld is kleiner en overzichtelijker geworden. Eerlijkheid is nu de leidraad in mijn leven. Dat betekent ook dat ik open ben over mijn hiv. Vroeger kon ik daarover alleen spreken met coke op. Nu vertel ik het vooraf aan jongens met wie ik date. Dankzij alle publicaties over het feit dat mensen met hiv die door de hiv-medicatie het virus niet kunnen overdragen, reageren ze meestal goed.

Mijn behoeften zijn ook veranderd. Met drugs op is het misschien leuk om met tien mannen naar bed te gaan. Maar clean wordt dat een ander verhaal. Ik hou nog steeds van seks en mannen moeten zelf weten of ze gebruiken. Ik wil alleen geen seks meer met mannen die high of dronken zijn. Ik wil niet meer op die manier met drugs worden geconfronteerd. Want ik weet dat ik niet sterker ben dan drugs.”

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #19.

Tekst Joep Heldoorn Fotografie Henri Blommers

 

Sober is sexy too

Ben je gay en heb je zin om uit te gaan met homomannen die geen alcohol of drugs gebruiken? Je bent niet de enige! Neem om te beginnen een kijkje op de website van Gay Men Clean Sober Fellowship: Meetup.com/Gay-Men-Clean-Sober-Fellowship/ .

De leden van de groep delen twee dingen: ze zijn homo en willen uitgaan zonder alcohol of drugs te gebruiken. Je hoeft niet 24x7x365 nuchter door het leven te gaan. De enige voorwaarde is: géén gebruik tijdens groepsactiviteiten.

Drijvende kracht achter dit initiatief is Nick Ashton-Hart. Nadat hij stopte met het gebruik van alcohol en drugs, ontdekte hij dat feesten en cruisen ook zonder alcohol en drugs leuk zijn. Maar hij merkte ook dat het soms moeilijk is de verleidingen te weerstaan. Nick startte daarom een groep voor gelijkgestemde homomannen. Hij geeft met bijzonder veel plezier meer uitleg via: Facebook.com/nashtonhart.

 

 

 

Leave A Reply