‘Can’t Pass It On’ campagne over U=U

0

De Terence Higgins Trust (THT) uit Engeland voert campagne met het wetenschappelijke feit dat mensen met hiv die succesvol worden behandeld het virus niet kunnen overdragen.

De campagne moet volgens THT worden gevoerd, omdat “als iedereen dit zou weten we het hiv-stigma kunnen stoppen en de verdere verspreiding van hiv een halt toe kunnen roepen.”

Het is al jaren bekend dat hiv-medicatie niet alleen goed is om mensen met hiv gezond te houden, maar ook het virus dusdanig lamlegt dat het niet overgedragen kan worden. Wereldwijd wordt ook campagne hierover gevoerd met de naam Uninfectious = Untransmittable (U=U).

In Nederland is met name de hiv-community bezig deze boodschap verder te dragen. In een interview met hello gorgeous laat directeur Pieter Brokx van de Hiv Vereniging weten dat ook het professionele hiv-veld U=U meer moet uitdragen: “Ik merk dat Aidsfonds dit graag wil doen, maar Soa Aids Nederland is daarin terughoudender. De professionals daar wachten net als de hiv-behandelaren op meer wetenschappelijk bewijs. Ze zijn er intern nog niet over uit. Daarom doen ze volgens mij nog weinig met U=U”, aldus Brokx.

Opvallend is dat de Nederlandse professionals op nog meer wetenschappelijk bewijs wachten. Hun zusterorganisatie in Engeland THT meldt dat de wetenschap hier al over uit en het onomstotelijk is bewezen. De PARTNER studie uit 2016 laat dit zien. “Dit is robuust bewijs”, zegt THT.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 9% van de Britten op de hoogte is van U=U. Vandaar de oproep van THT om deze boodschap zoveel mogelijk te delen.

Leave A Reply