Levensverwachting met hiv ‘bijna normaal’ dankzij nieuwe medicijnen

0

Jongeren met hiv hebben een ‘bijna normale’ levensverwachting, dankzij de nieuwe hiv-behandelingen. Dit melden wetenschappers in het tijdschrift The Lancet.

Twintigjarigen die in 2010 begonnen met de combinatietherapie leven zo’n tien jaar langer dan diegenen die in 1996 begonnen met het nemen van de eerste generatie hiv-medicijnen.

Het is tegenwoordig gangbaar om meteen te beginnen met de behandeling. Dit heeft een positief effect op een lang en gezond leven. Ook wordt het virus dusdanig onderdrukt door medicijnen, zodat het niet overgedragen kan worden.

Onderzoekers uit Bristol melden dat het succes van de hiv-behandeling komt door nieuwe medicijnen, die minder bijwerkingen hebben en effectiever zijn in het onderdrukken van het virus. Ook is het moeilijker voor het virus om resistent te worden tegen hiv-medicijnen.

Voor het onderzoek werd gekeken naar 85 duizend mensen met hiv uit Europa en Noord-Amerika, die waren betrokken bij achttien studies. De gemiddelde levensverwachting van een twintigjarige die na 2008 begon met de hiv-behandeling is 78 jaar. Dit is gelijk aan het algemene publiek.

 

Leave A Reply