Nederland ‘het kleine broertje’ in de PrEP wereld

0

Gisteren, donderdag 2 februari, vond het PrEP Debacle plaats in Club Church te Amsterdam. Dit evenement, georganiseerd in samenwerking met het Aidsfonds, zorgde ervoor dat veel homomannen en andere betrokkenen hun weg naar de club wisten te vinden.

Nederland werd gepresenteerd als ‘het kleine broertje’ van landen als Frankrijk, Zwitserland en Thailand. In deze landen is PrEP al normaal te verkrijgen, in Nederland slechts als je beschikt over een zeer goed gevulde portemonnee: voor een maand PrEP betaal je in Nederland €531. Dit kan zo absoluut niet langer, was de boodschap van alle sprekers die gisteren aan het woord kwamen.

Het effect van PrEP is meerdere malen bewezen; het aantal hiv-infecties daalt aanzienlijk op plaatsen waar al PrEP gebruikt wordt. Wanneer we wachten op bijvoorbeeld minister Schippers zal de teller van www.prepnu.nl, die het aantal hiv-infecties in 2017 bijhoudt, maar blijven stijgen. Gisteren stond die op 99.

Legaal

Er werd echter niet alleen gesproken over het probleem; er werden ook enkele (legale) oplossingen voorgedragen. Zo werd de mogelijkheid besproken over het kopen van PrEP in het buitenland (bijv. via Londen of Bangkok) om het daarna legaal mee naar Nederland te vervoeren. Deze alternatieve weg is nodig omdat het nog steeds verboden is om de pillen door de postbode bij je thuis te laten bezorgen.

Ook kwam de Thaise dokter Deyn aan het woord, die een kliniek heeft waar PrEP voorgeschreven wordt. Hij benadrukte het belang van het testen van je nier- en leverfunctie voordat je aan PrEP begint, en legde nogmaals uit waarom het heel belangrijk is dat mensen die aan PrEP beginnen hiv-negatief zijn (om immuniteit voor Truvada te voorkomen).

Hij werd met luid applaus ontvangen toen hij vertelde dat je via zijn website (www.sathornclinic.com) PrEP kunt bestellen. De enige kanttekening hierbij is dat Dr. Deyn je de pillen niet mag opsturen, maar dat het je een retourtje Bangkok kost om het op te halen.

Als laatste waren drie Amsterdamse politici aan het woord van de partijen PvdA, D66 en Groenlinks, waarvan de laatste twee al eerder een vergoeding voor PrEP hebben aangevraagd in de Tweede Kamer. Hierdoor werden vooral zij enthousiast ontvangen en werd zelfs hier en daar een stemadvies gegeven voor de aanstaande verkiezingen in maart.

Al met al werd tijdens de avond het belang van actie duidelijk: wanneer we blijven wachten op mensen in Den Haag gaat er weinig veranderen. Spreek je uit wanneer je PrEP gebruikt. Ga de straat op en spreek politici aan. Alleen zo kunnen we de teller van PrEPnu weten stop te zetten.

Tekst Sander Heithuis

 

Leave A Reply