Hiv weer uit de kast

0

Na het succes van vorig jaar voeren de Hiv Vereniging en stichting hello gorgeous deze maand weer de Hiv uit de Kast campagne. Centrale boodschap in deze publiekscampagne om leven met hiv zichtbaar te maken, is dit keer dat mensen met hiv die succesvol worden behandeld het virus niet kunnen overdragen.

Tot en met 11 december zijn twintig zuilen in Amsterdam beplakt met levensgrote portretten van mensen met hiv. Zij maken deel uit van een groep diverse rolmodellen, die op www.hivuitdekast.nl hun leven met hiv anno nu laten zien.

In die periode worden er ook surveys afgenomen onder het algemene publiek, met als doel te onderzoeken wat zij meekrijgt van de campagne. Hierbij wordt er samengewerkt met onderzoekers van het VU. Op 1 december verschijnt er een paginagrote advertentie in dagblad De Metro en zullen er ook vrijwilligers op een aantal grote CS-stations staan om deze survey af te nemen.

Niet meer overdraagbaar

Nieuw dit jaar is tevens een korte brochure waarin Kenny, een heteroman met hiv, en zijn vriendin Heidi vertellen over hun zoontje dat ze op natuurlijke wijze hebben verwekt. Professor dokter Kees Brinkman, internist in het Amsterdamse OLVG, legt vervolgens kort uit hoe hiv-medicatie ervoor kan zorgen dat het virus dusdanig wordt geremd, dat mensen met hiv het niet kunnen overdragen.

In de folder op A6 formaat staat ook een oproep om je (regelmatig) te laten testen op hiv, bij seks zonder condoom met wisselende partners. Zodat men bij een hiv-positieve uitslag direct kan beginnen met behandeling.

De brochure zal worden verspreid onder een aantal huisartsen en apotheken door het land en locaties die meedoen met de hiv-test week in Amsterdam. Ook zal hij worden uitgedeeld na afloop van het afnemen van de survey bij de zuilen in Amsterdam en op een aantal CS-stations op 1 december, Wereld Aids Dag.

Leave A Reply