Brief aan mezelf: Nicole

0

Hoe zie jij je leven met hiv over tien jaar? Wat zijn je wensen en verwachtingen? Welke raad geef jij je toekomstige zelf mee? Deze keer: Nicole (47) “Het leven is te leuk om je zorgen te maken.”

“De laatste jaren heb ik hard gewerkt om de controle over mijn leven terug te krijgen. Ik kan dan ook zeggen dat ik een leuk leven leid, samen met mijn vriend met wie ik een LAF-relatie heb: Living Apart Forever. Ik werk in het zelfregiecentrum als herstel-inspirator en help andere mensen in het leren omgaan met hun chronische ziekte. Daar ligt mijn kracht.

In 1995 kreeg ik een herseninfarct. Ik was vormgever en had plannen om naar Zuid-Spanje te emigreren. Door het infarct ging dat allemaal niet meer door. Ik raakte linkszijdig verlamd en kwam voor 100% in de WAO. De relatie die ik had liep stuk en ik had veel moeite met wie ik was geworden. Daardoor belandde ik in een zware depressie.

In 2000 hoorde ik dat ik hiv heb. Ik had al diabetes en trombose en in het begin veranderde er niet veel, behalve dat ik nog meer medicijnen moest slikken. Tot ik veel last kreeg van vermoeidheid als gevolg van een bijverschijnsel van de hiv-medicatie.

Vroeger was ik materialistisch, perfectionistisch en egoïstisch. Dat ben ik nu veel minder en dat bevalt me wel. Na mijn infarct en hiv-diagnose heb ik moeten leren me niet te richten op wat ik niet meer kan, maar op wat ik nog wel kan.

Door ShivA (zingevingscentrum voor mensen met hiv, red.) heb ik geleerd aandacht te geven aan de binnenkant in plaats van de buitenkant. Door het contact met andere mensen met hiv leerde ik dat je ondanks hiv toch een gewaardeerd mens kunt zijn.

Ik durf te dromen over een toekomst zonder hiv en hoop in 2026 ervan genezen te zijn. Alleen al het denken daaraan, maakt me duizelig van geluk. Dan hoef ik geen hiv-medicatie meer te nemen en zal mijn vermoeidheid afnemen. Ik zou dan graag in het voor- en najaar in Spanje willen wonen, omdat ik van het Spaanse leefritme en klimaat hou.

De raad die ik mijn toekomstige zelf wil meegeven is: doe maar rustig aan, het leven is te leuk om je zorgen te maken.”

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #16.

Tekst Leo Schenk Illustratie Henk Hageman

 

Oproep

Wil jij ook een keer een brief aan je toekomstige zelf schrijven? Stuur ons dan een mailtje: info@hellogorgeous.nl en we nemen contact me

Leave A Reply