Homo en heteromannen met hiv gezocht voor onderzoek naar openheid over hiv

0

Sophie Appel, studente aan de master Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op de redenen waarom homo- en heteroseksuele mannen wel of juist niet tegen anderen vertellen dat zij hiv hebben. Zij zoekt homo- en vooral heteromannen die aan het onderzoek mee willen doen.

Centraal staat het proces dat iemand doorloopt: op basis van welke factoren maakt iemand overwegingen om het wel of niet te vertellen? Wat is van belang in iemands leven op een bepaald moment in tijd en plaats? Wat is/zijn de uiteindelijke doorslaggevende reden(en) om het wel of niet te vertellen? En (door welke ervaringen) veranderen deze redenen en factoren door de jaren heen?

Het is een moeilijke beslissing dat, vanaf het moment dat iemand met hiv gediagnostiseerd is, terugkeert gedurende iemands hele leven. Redenen en factoren die daarop van invloed zijn, kunnen door de jaren heen veranderen. Echter is er in Nederland en in het buitenland nog weinig onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Het in kaart brengen van het proces van de verschillende overwegingen die iemand maakt op een bepaalt moment om het wel of niet te vertellen staat dan ook centraal: van het moment dat je hoort dat je hiv hebt tot nu.

Het onderzoek bestaat uit het afnemen van een interview dat 45 minuten tot een uur duurt. Je anonimiteit is gewaarborgd.

 Titel onderzoek: To tell or not to tell? Understanding the process of HIV disclosure among HIV-positive homosexual and heterosexual men in the Netherlands

Contactgegevens onderzoeker:
Sophie Appel
E-mail: sophie.appel@student.uva.nl

Leave A Reply