Twee keer zoveel hiv-behandelingen in vijf jaar

0

Op de VN-top over hiv-bestrijding hebben 193 landen beloofd de komende vijf jaar twee keer zoveel mensen met hiv te behandelen met hiv-remmers.

De belofte geldt niet alleen kwantitatief; ook de kwaliteit van de hiv-behandeling moet omhoog. Het doel hiermee is om bij 90 procent van mensen het virus undetectable te maken. Een effectieve hiv-behandeling zorgt ervoor dat het virus zodanig wordt geremd zodat het niet meer te meten (= ondetecteerbaar) is in het bloed.

De landen beloven ook het aantal nieuwe hiv-infecties jaarlijks terug te brengen tot 50 duizend per jaar. Momenteel raken 2.1 miljoen ieder jaar met hiv geïnfecteerd. Per jaar sterven 1.1 miljoen mensen aan de gevolgen van hiv/aids. Voor 2020 moet dit zijn terug gebracht naar een half miljoen.

Eerder deze week was er veel protest tegen de gezamenlijke verklaring over het stoppen van de hiv-epidemie voor 2030. Daarin werd kritische taal met betrekking tot het respecteren van de rechten homomannen, transgenders en sekswerkers verwijderd.

Leave A Reply