Brief aan mezelf: Dirk

0

Hoe zie jij je leven over tien jaar? Wat zijn je wensen en verwachtingen? Welke raad geef jij je toekomstige zelf mee? Dit keer: Dirk (51): “Blijf werken aan je gezondheid.”

“Het is nu twee jaar geleden dat ik mijn hiv-diagnose te horen kreeg. Ik was er altijd doodsbang voor geweest en vond het in het begin afschuwelijk om zelf te moeten leven met hiv.

Ik belandde in een zware depressie en dacht dat niemand meer in mijn buurt durfde te komen. Dat veranderde toen ik de landelijke informatiebijeenkomst voor mensen met hiv in Carré meemaakte. Daar zag ik een diversiteit aan mensen met hiv, waaronder sommigen die er al jaren mee leefden.

Eerst hield ik het angstvallig geheim, tot ik op een zondag in oktober wakker werd en besloot mijn hiv-status te delen op Facebook. Iedereen reageerde hartverwarmend en positief. Ik heb hier nooit spijt van gehad. Integendeel: ik had dit veel eerder moeten doen, want daarna bloeide ik weer op.

Ik ben een geboren piekeraar, die niet mocht genieten van zichzelf. Na mijn diagnose kan ik beter relativeren en leef ik bewuster. Het klinkt misschien gek, maar hiv heeft me rust gebracht. Ik geniet veel meer van wat het leven me brengt. Zo heb ik voor ‘t eerst een auto gekocht omdat ie mooi is, niet om praktische redenen.

In 2026 – dan ben ik 61 – geniet ik nog meer van het leven. Ik droom van verre reizen met mijn lieve Leo, waardevolle tijd met familie en dierbaren, van schilderen en fotograferen. Dingen creëren in alle rust. Als vrijwilliger bied ik dan ondersteuning aan mensen die net te horen hebben gekregen dat ze hiv hebben. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om een luisterend oor te hebben.

Ik hoop minstens tachtig te worden, maar als ik nu zou overlijden kan ik zeggen dat ik een fantastisch leven heb gehad.

De raad die ik mijn toekomstige zelf geef, is: blijf werken aan je gezondheid en de relaties met vrienden en familie. Waardeer vooral de mooie dingen van het leven en stel niets uit naar later maar doe het nu.”

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #15.

Tekst Leo Schenk Illustratie Henk Hageman

Oproep

Wil jij ook een keer een brief aan je toekomstige zelf schrijven? Stuur ons dan een mailtje: info@hellogorgeous.nl en we nemen contact me

Leave A Reply