Organisaties ontevreden met antwoorden minister over PrEP

0

Minister Schippers heeft de vragen van D66-kamerlid Pia Dijkstra over PrEP van een uitermate onbevredigend antwoord voorzien. Vooral de mededeling dat zij geen uitspraken kan doen over de veiligheid en effectiviteit van Truvada als profylaxe ‘zolang het middel nog in het registratietraject bij de EMA zit’ is velen in het verkeerde keelgat geschoten. Zo’n uitspraak getuigt van bijzonder weinig ambitie en is gezien het overweldigende wetenschappelijk bewijs gerust bizar en achterhaald te noemen.

Dit meldt de actiegroep PrEPnu op hun website.

De antwoorden van de minister ook bij het Aids Fonds, Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv-behandelaren met verbijstering ontvangen. De organisaties laten in een gezamenlijke verklaring weten verder uitstel van de beschikbaarstelling van PrEP even onbegrijpelijk als onverantwoord te vinden.

Zij vragen van de minister een veel ambitieuzere houding inzake de introductie van PrEP. Op de brief aan de minister waarin de organisaties onlangs pleitten voor onverwijlde beschikbaarstelling van PrEP hopen ze in elk geval een minder vrijblijvend antwoord te krijgen.

De petitie om PrEP snel beschikbaar te maken in Nederland is bijna door 1.000 mensen ondertekend. Zodra dit aantal is bereikt wordt de petitie aangeboden aan Schippers.

Meer over PrEP vind je hier.

 

Leave A Reply