H-team spoort nieuwe hiv-infecties op

0

Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam starten met een nieuwe aanpak die geïnfecteerde homomannen ondersteunt bij het zo snel mogelijk vaststellen en behandelen van hun hiv-infectie. De aanpak maakt deel uit van het H-Team (Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam)

Ruim 70% van de nieuwe hiv-infecties bij deze groep wordt veroorzaakt door mannen die niet weten dat ze hiv hebben. Juist in de beginnende fase van hiv, ‘de acute hiv-infectie fase’, wordt het virus het makkelijkst doorgegeven. Om verdere overdracht te voorkomen en voor de eigen gezondheid is het daarom belangrijk om al in deze fase met hiv-remmers te beginnen.

Symptomencheck

Aan de basis van de nieuwe aanpak staat de ‘symptomencheck’, een vragenlijst die mannen zelf invullen op www.hebikhiv.nl.

Aan het begin van een infectie doen zich vaak bepaalde symptomen voor. Wanneer blijkt dat mannen, kort na het hebben van onbeschermde seks, verschijnselen hebben die lijken op een beginnende hiv-infectie, krijgen zij via de symptomencheck een verwijsbrief waarmee zij direct terecht kunnen bij de GGD Amsterdam.

Daar is deze week een speciaal loket geopend voor acute infecties. Een nieuw testapparaat daar spoort meteen bij de eerste symptomen een hiv-infectie op. Bij de hiv-behandelcentra in Amsterdam is vervolgens een versnelde procedure ingericht die ervoor zorgt dat iemand met een acute hiv-infectie diezelfde dag nog terecht kan voor eventuele behandeling.

 

Leave A Reply