GGD Amsterdam start proef met PrEP

0

De GGD start in Amsterdam een onderzoek onder homomannen en transgenders naar de toepasbaarheid van PrEP voor hiv-preventie. Belangstellenden kunnen zich vanaf nu aanmelden.

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

Doel van dit project is om te onderzoeken hoeveel mannen en transgenders PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert.

Het is de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt onderzocht en wereldwijd de eerste keer dat deelnemers in een proefproject de keuze krijgen tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema voor en na seks zonder condoom. Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is: nieuwe hiv- infecties nemen met 86% af.

Nieuwe aanpak

De GGD start deze proef met PrEP als aanvulling op alle andere preventiestrategieën. Ondanks de voorlichting vinden er jaarlijks nog nieuwe hiv-infecties plaats. Homomannen nemen 70% van deze nieuwe hiv-gevallen voor hun rekening. Vandaar dat zij de onderzoeksgroep zijn, tezamen met transgenders die ook een verhoogd risico op hiv lopen.

Aan het onderzoeksproject kunnen 370 homomannen en transgenders deelnemen. Heb je wisselende partners waar je het (af en toe of vaak) zonder condoom mee doet? Heb je ooit weleens PEP genomen? Zit je in een relatie met een man met hiv wiens viral load nog detecteerbaar is? Dan zou je kunnen overwegen om je voor dit onderzoek aan te melden.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van de GGD Amsterdam. Aanmelden kan tot 22 juli.

Het project loopt van juni 2015 tot 1 december 2018.

Lees ook Seks zonder Angst uit hello gorgeous #9, over homomannen die graag aan de PrEP willen.

 

Leave A Reply