Wordt verwacht

0

Onze zomereditie zit boordevol met persoonlijke verhalen, reportages en prachtige fotografie. Nummer 11 komt begin juni uit.

Hiv-held deze keer is Rochelle Griffin, die met Vuurvlinder veel mensen met hiv en aids begeleidde in het sterven. ‘Schreeuwen is bijvoorbeeld een fantastisch gereedschap om met angst om te leren gaan. Hier in het Westen zijn we vaak gewend om onze mond te houden als we bang zijn. We verdwijnen tussen onze schouders en worden stil. Schreeuwen is juist een soort tegengif. Je laat horen dat je er bent. Je kijkt de angst recht in de ogen en dan ontstaat er ruimte. Ruimte voor stilte en acceptatie.’

Er is een spannend Tweegesprek tussen Henk Hageman en Bob Roosjen, de directeur van Gilead Nederland. Henk is eind vorig jaar uit de advertentiecampagne van Gilead gestapt, nadat hij niet in aanmerking bleek te komen voor de nieuwe – dure – hepatitis C behandeling. Hij schreef een brief aan Bob. In ons nummer komen de mannen bij elkaar om hierover te praten.

Voor Wereld – de rode draad dit keer – hebben we onder meer een interview met de Amerikaanse hiv-activist Jack Mackenroth, bekend van de #weareALLclean selfie campagne en de Jamaicaanse Maurice Tomlinson die met de dood is bedreigd toen een trouwfoto van hem met z’n man in een Jamaicaanse krant verscheen. ‘Als je gelooft dat homo’s een gruwel zijn en verantwoordelijk voor rampspoed zoals orkanen en aardbevingen, dan voel je het als je plicht om deze informatie te delen. Je ziet het ook in het geweld tegen homo’s. Het gaat er niet alleen om homo’s in elkaar te slaan, het gaat vooral om het uitroeien van homoseksualiteit. Dat soort ideologie kan alleen maar van religie komen.’

Het covermodel is Suzette Moses-Burton, directeur van GNP+, het Global Network of People Living with HIV. Zij heeft zelf al bijna 25 jaar hiv. ‘Door mijn werk kende ik het stigma waarmee je te maken kan krijgen, dus toen ik het net wist, was ik voorzichtig met openheid. Tegenwoordig ben ik er volkomen open over. Dat hoort ook bij mijn functie: ik hoef me nergens voor te schamen, ik wil kunnen laten zien wie ik ben.’

De Beeldreportage met fotografie Henri Blommers is een serie over sportende mensen die in de kracht van hun leven staan.

Dolly Bellefleur is een van de Amsterdam Gay Pride Ambassadeurs. In ons komend nummer een vlot geschreven interview met haar/hem. ‘Dat eerste optreden werd een onverwacht succes, maar vergeet niet dat ik ook de tijd mee had. Eind jaren tachtig was Nederland, en zeker Amsterdam, rijp voor travestie en uitbundige feesten. Aids kwam steeds meer opzetten en sloeg diepe wonden in de gay scene. Uit al die ellende ontstond de behoefte om los te breken en plezier te maken.’

Jean Michel Othoniel gaat het Aids monument maken. Gerrit Jan Wielinga heeft hem hierover geïnterviewd. ‘Othoniel vertelt dat hij zijn inspiratie heeft gehaald uit de cijfers rondom hiv en aids. Het viel hem op hoe vrijwel alles wordt geteld als het over dit onderwerp gaat. Het aantal doden, het aantal levenden met hiv, het aantal CD4-cellen, de viral load. Dat besef leidde bij hem bijna als vanzelfsprekend naar een telraam. Een nostalgisch stuk speelgoed dat veel mensen niet de jongeren uit zijn of haar jeugd kennen.’

En nog heel veel meer.

Het nieuwe nummer komt begin juni uit. Als abonnee krijg je het blad rond 5 juni op je deurmat.

 

 

Leave A Reply